Τις απαγορευμένες «βόμβες διασποράς» ζήτησε από το ΝΑΤΟ ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο. Τι κι αν η χρήση τέτοιων όπλων απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου!
Ενα χρόνο σχεδόν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και οι δυο εμπόλεμες πλευρές έχουν «τρελαθεί». Ο Κουμπράκοφ υποστήριξε ότι και η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης τέτοια όπλα. «Κατανοώ τις …δυσκολίες, αλλά αυτό το είδος των πυρομαχικών μπορεί να βοηθήσει στην αντίσταση στους επιτιθέμενους», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Μετά τα βαρέα άρματα μάχης και τα μαχητικά αεροσκάφη, η Ουκρανία είπε στις δυτικές χώρες στη Διάσκεψη του Μονάχου ότι θέλει όλο και πιο φονικά νέα όπλα για τον αγώνα κατά της Ρωσίας. Το θέμα αυτό βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, η Γερμανίδα ομόλογός τπυ Ανναλένα Μπέρμποκ και ο Ουκρανός Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Η Ουκρανία μπορεί ακόμα να κερδίσει τον πόλεμο το 2023» υποστήριξε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανοίγοντας τη διάσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης . Και ζήτησε φυσικά περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών.
Το κύριο μήνυμα που βγήκε στο Μόναχο από κορυφαίους πολιτικούς είναι ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία δεν είναι επί του παρόντος μια ρεαλιστική προοπτική. Ενα χρόνο μετά την έναρξη, το τέλος του πολέμου δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ήταν σαφής: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο». Το ίδιο πιστεύουν σχεδόν όλοι οι δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. «Δεν είναι η ώρα για διάλογο» με τη Ρωσία», είπε ο Μακρόν.
Στην πραγματικότητα, στους διαδρόμους της Διάσκεψης στο Μόναχο, υπάρχει ευρεία συμφωνία, ανεξάρτητα από το αν το μικρόφωνο είναι ανοιχτό ή απενεργοποιημένο: Δεν είναι εφικτή μια διπλωματική λύση μέσω διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα. «Μόνο με μια Ρωσία χωρίς τον Πούτιν θα υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ,Μαργαρίτης Σχινάς σε συνέντευξή του στην El Pais.
Η Ανατολική Ευρώπη κυριαρχεί
Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε όμως σταδιακά και τις ισορροπίες στην ΕΕ. Οι εταίροι στην Ανατολή αποκτούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή, με επικεφαλής την Πολωνία.
Η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να διεκδικήσουν τη συνήθη κυριαρχία τους. Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρζέι Ντούντα και άλλοι Ανατολικοευρωπαίοι ζητούν όλο και πιο σθεναρή υποστήριξη για την Ουκρανία. Ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν διστάζουν. Και οι Αμερικανοί παίρνουν όλο και πιο ενεργά το μέρος των Ανατολικοευρωπαίων εταίρων.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βρεθεί την Τρίτη στην Βαρσοβία για να κάνει τη μεγάλη ομιλία για έναν χρόνο πολέμου. Στο ταξίδι του στην Ευρώπη άφησε έξω το Παρίσι και το Βερολίνο. Στη Βαρσοβία θα συναντηθεί μόνο με τους «Bucharest Nine», τους εννιά ανατολικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Οι Σύμμαχοι στην Ανατολή (με εξαίρεση την Ουγγαρία) θέλουν τη νίκη για την Ουκρανία. Το είπε και ο Μπάιντεν. Ο Σολτς και ο Μακρόν μένουν σε μια πιο αμυντική παραλλαγή: η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει, η Ουκρανία δεν πρέπει να χάσει.
Η Δυτική Ευρώπη και να το ήθελε, δεν μπορεί δυστυχώς να υπαγορεύσει την ειρήνη στο Κίεβο. Οι εκκλήσεις για ειρήνη από την κοινωνία των Ευρωπαίων πολιτών ελάχιστα πράγματα μπορούν να κάνουν.
Εάν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν σε μια κοινή πορεία, μια εξωτερική δύναμη θα αναλάβει να το κάνει χωρίς αμφιβολία: οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις ιδέες του Μακρόν για «στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης». Και κάνοντας την ΕΕ να πληρώνει κυρίως το μάρμαρο από τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη Μόσχα.
Ο ρόλος της Κίνας
Παρίσι και Βερολίνο ελπίζουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να φέρει τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο πρώην επικεφαλής της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, το ομολόγησε: «Εάν υπάρχει μια χώρα που η ρωσική πλευρά μπορεί να πρέπει να ακούσει όσο συνεχίζεται αυτός ο επιθετικός πόλεμος, τότε μάλλον είναι η κινεζική φωνή».
Ο σημαντικότερος ξένος πολιτικός που είναι καλεσμένος στο Μόναχο είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι . Μένει να φανεί εάν το Πεκίνο μπορεί να είναι έτοιμο να αυξήσει αθόρυβα την πίεση στη Ρωσία. Και αν μπορεί να θεωρηθεί ως απόρριψη το γεγονός ότι η Ρωσία πραγματοποιεί κοινά ναυτικά γυμνάσια με την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Για τη Μόσχα, τα γυμνάσια αυτά έχουν σκοπό να στείλουν το μήνυμα ότι τελικά δεν είναι τόσο απομονωμένη.
Και ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατεί. Με το μόνο αναπάντητο ερώτημα να είναι η σφοδρότητα της εαρινής Ρωσικής αντεπίθεσης. Οσο για τις διαπραγματεύσεις; Ας τις ξεχάσουμε καλύτερα…