Skip to main content

Περού: Άνοιξε το Μάτσου Πίτσου μετά από 25 μέρες

REUTERS/Alessandro Cinque

η Διεθνής Αμνηστία παρέδωσε στην πρόεδρο Μπολουάρτε «αποδείξεις» για τη χρήση θανατηφόρας βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Άνοιξε ξανά για τους επισκέτπες ο αρχαιολογικός χώρος του Μάτσου Πίτσου στο Περού μετά από 25 ημέρες που το μνημείο έμεινε κλειστό εξαιτίας των μαζικών κινητοποιήσεων που συνταράσσουν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τον Δεκέμβριο.

Οι πρώτοι τουρίστες μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο χθες το πρωί, με σπάνια για την εποχή λιακάδα, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μπόρεσαν να επισκεφθούν διάφορους τομείς και χώρους λατρείας στη llaqta («ακρόπολη» στη γλώσσα Κέτσουα) με ηρεμία, καθώς ο κόσμος δεν ήταν πολύς. Περίπου 700 τουρίστες, κυρίως Βρετανοί και Γάλλοι, περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο ως χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, στελέχη του οποίου παραβρέθηκαν στο άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου.

«Η χωρητικότητα είναι 4.044 επισκέπτες την ημέρα από τις 06:00 ως τις 16:00», διευκρίνισε η Μαρίτσα Ρόσα Κάντια, επικεφαλής των υπηρεσιών του υπουργείου στο Κούσκο, την πρωτεύουσα της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας των Ίνκα, που απέχει 110 χιλιόμετρα από το Μάτσου Πίτσου.

Το μνημείο, μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως ορίζεται από την UNESCO από το 1983, έκλεισε την 21η Ιανουαρίου, όταν είχαν φθάσει στην κορύφωση οι διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων που απαιτούσαν να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε.

Η σιδηροδρομική γραμμή, το μόνο μέσο για να φθάσει κανείς στο Μάτσου Πίτσου, από την πόλη Ογιανταϊτάμπο, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, ήταν κομμένη για 18 ημέρες. Οι αρχές ανέφεραν πως διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές στις σιδηροτροχιές.

Η περιοχή αντιμετώπισε ελλείψεις βασικών προϊόντων εξαιτίας της διακοπής των δρομολογίων των τρένων. Την τελευταία εβδομάδα η σιδηροδρομική κίνηση ξανάρχισε εν μέρει, αλλά πρόσβαση στα τρένα προσφερόταν μόνο στους ντόπιους.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στο Περού, οι οποίες άρχισαν την 7η Δεκεμβρίου, μετά την παύση από το Κογκρέσο, τη σύλληψη και την προφυλάκιση του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού.

Οι διαδηλωτές απαιτούν τη διάλυση του Κογκρέσου, την παραίτηση της προέδρου Μπολουάρτε, την άμεση προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, καθώς και νέο Σύνταγμα.

Η  Μπολουάρτε, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του κ. Καστίγιο, τον διαδέχθηκε ώρες μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Μετά την κορύφωση των κινητοποιήσεων στα μέσα Ιανουαρίου, οι διαδηλώσεις φάνηκαν να αποκλιμακώνονται την περασμένη εβδομάδα, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των μπλόκων σε οδικούς άξονες.

Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας

Η Διεθνής Αμνηστία παρουσίασε χθες Τετάρτη στην πρόεδρο του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, «αποδείξεις» για το ότι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πυροβόλησαν «επανειλημμένα» και σκότωσαν διαδηλωτές.

«Παρουσιάσαμε αποδείξεις που συγκεντρώσαμε κατά τις οποίες οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση υπερβολικής, δυσανάλογης και σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρας βίας, χρησιμοποιώντας τα όπλα τους εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν», τόνισε η Έρικα Γκεβάρα, η διευθύντρια του τμήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την Αμερική, έπειτα από τη συνάντησή της με την πρόεδρο Μπολουάρτε.

«Η πρόεδρος Μπολουάρτε διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε έδωσε διαταγή να χρησιμοποιηθούν θανατηφόρα όπλα για να ελεγχθούν οι διαδηλωτές», πρόσθεσε η κυρία Γκεβάρα.

Μπόρεσαν να συγκεντρωθούν αποδείξεις για 46 υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών θυμάτων της καταστολής ή μελών των οικογενειών τους στη Λίμα, στην Αγιακούτσο, στην Ανταουάιλας και στην Πούνο, καθώς και αποδεικτικού υλικού από τις ίδιες τις αρχές του Περού.

Τη Δευτέρα, η περουβιανή εισαγγελία ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί εάν δυνάμεις ασφαλείας έδρασαν με νόμιμο τρόπο ή όχι όταν σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ διαδηλωτές στην Αγιακούτσο τη 15η Δεκεμβρίου. Η ανακοίνωση ακολούθησε τη δημοσίευση έρευνας περουβιανού ειδησεογραφικού ιστότοπου κατά την οποία αρκετοί διαδηλωτές τουφεκίστηκαν από στρατιώτες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP