Skip to main content

Ταξίδια και πολυτελείς διαμονές για 140 ευρωβουλευτές

Οι πιο εξωφρενικές δαπάνες για κάτι που θα μπορούσε να φαίνεται ως συνέχεια του σκανδάλου του Qatargate, σύμφωνα με την Le Soir.

Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές κλήθηκαν να ενημερώσουν το μητρώο διαφάνειας για επαγγελματικά τους ταξίδια, είτε με έξοδα του Κοινοβουλίου είτε με κάλυψη άλλων οργανισμών ή τρίτων χωρών.

Η βελγική εφημερίδα Le Soir συγκέντρωσε τις πιο εξωφρενικές δαπάνες για κάτι που θα μπορούσε να φαίνεται ως συνέχεια του σκανδάλου του Qatargate.

Η βελγική εφημερίδα έχει αναλύσει περισσότερες από 328 δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν από την αρχή της νομοθετικής περιόδου και αφορούν 140 ευρωβουλευτές (από τους υπόλοιπους 565, ωστόσο, δεν έχει έρθει καμία ανακοίνωση).

Από τις 328 δηλώσεις, οι 100 έφτασαν στις αρμόδιες υπηρεσίες τις εβδομάδες που ακολούθησαν το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate.

Πρωταθλητής των ταξιδιών, ή ίσως μόνο της διαφάνειας, είναι ο Γερμανός πράσινος ευρωβουλευτής Ράινχαρντ Μπουτικόφερ που δραστηριοποιείται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Μπουτικόφερ πραγματοποίησε 22 ταξίδια από την έναρξη της νομοθετικής περιόδου σε 13 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων Αυστραλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ηνωμένες Πολιτείες , όλα με έξοδα καλυμμένα από τον αντιπροσωπευτικό προϋπολογισμό του Ευρωεπιμελητηρίου.

Τα ταξίδια του Πολωνού ευρωβουλευτή Ράντοσκαβ Σικόρσκι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι εντυπωσιακά και προκαλούν ήδη διαμάχη. Αιτία; Η αμοιβή των 90.000 ευρώ ετησίως για παροχή συμβουλών στο Sir Bani Yas Φόρουμ, ένα είδος «Νταβός των Εμιράτων», όπου ο Σικόρσκι φιλοξενείται κάθε χρόνο σε ένα θέρετρο 5 αστέρων.

Πάνω από 12 ταξίδια δήλωσε η Γερμανίδα σοσιαλίστρια Καταρίνα Μπάρλεϋ, αλλά αυτά είναι κυρίως προσκλήσεις σε συνέδρια ή τηλεοπτικά προγράμματα, σχεδόν όλα στη Γερμανία.

Από την έρευνα προκύπτουν επίσης οι 22 νύχτες στη Βενεζουέλας, που πρόσφερε το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας στον Ισπανό Μανούλα Πινέδα της ομάδας της Αριστεράς .

Το «παρών» στην έρευνα έδωσαν οι σοσιαλιστές ευρωβουλευτές Μαρκ Ταραμπέλλα, Αλεσάντρα Μορέτο και Κρίστιαν Σίλβιου Μπουσόι που επισκέφθηκαν τη Ντόχα τον Φεβρουάριο του 2020 μετά από πρόσκληση της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ.

Μια επίσκεψη που δηλώθηκε όμως στο μητρώο διαφάνειας μόλις δύο χρόνια αργότερα, όταν η ξέσπασε το σκάνδαλο.

naftemporiki.gr