Συνεχίζονται οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αναφορικά με την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών, με το Βερολίνο να δείχνει ξεκάθαρα τη θετική του διάθεση προς την πρόταση οι χώρες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους σε αυτές.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε ξανά το ευαίσθητο αυτό θέμα στην καρδιά των συζητήσεων και θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά ζητήματα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Βίλνιους.
Εδώ και πολλούς μήνες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητες σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών ικανοτήτων της Συμμαχίας. Παράλληλα θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω η δέσμευση στην οποία κατέληξαν το 2014 οι χώρες μέλη, σύμφωνα με την οποία καλούνται να δαπανούν περίπου το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.
«Συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατά την άφιξή του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Η δαπάνη μόνο του 2% δεν θα είναι αρκετή. Θα πρέπει να αποτελεί τη βάση για οτιδήποτε ακολουθήσει. Η γερμανική κυβέρνηση το συζητά αυτό τώρα και σύντομα θα καταλήξει σε συμφωνία», επεσήμανε ο Πιστόριους σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιέν Λεκορνί, είναι ζωτικό να εξεταστεί το περιεχόμενο των δαπανών αυτών.
«Πέρα από το ζήτημα του 2% του ΑΕΠ, αυτό που μετρά είναι το 2% αυτών των δαπανών να είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές», εκτίμησε, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της Γαλλίας να προχωρήσει σε «μαζικές επενδύσεις στην άμυνά της με το πρωτοφανές ποσό των 413 δισεκ. ευρώ».
Όμως το ζήτημα διχάζει τα μέλη του ΝΑΤΟ. Κάποιες χώρες προειδοποιούν κατά πολύ φιλόδοξων ή πολύ αυστηρών στόχων.
«Το 2% είναι καλό, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ένα είδος ευελιξίας διότι οι χώρες είναι διαφορετικές», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας του Λουξεμβούργου Φρανσουά Μπάους.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο διατήρησης της ανωνυμίας του, υπάρχουν δύο διαφορετικές ομάδες στη Συμμαχία.
Από τη μία πλευρά, εκείνοι όπως οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία, που πιέζουν προς πιο φιλόδοξους στόχους, επιθυμώντας το 2,5% του ΑΕΠ των χωρών να αφιερώνεται στην άμυνα.
Από την άλλη αυτοί, όπως ο Καναδάς, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και σε έναν βαθμό η Ιταλία, που εκτιμούν ότι οι στόχοι αυτοί δεν είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες τους.
«Συνολικά πιστεύω ότι το προφανές συμπέρασμα είναι ότι το 2% δεν αρκεί», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Και θα έλεγα ότι η πλειονότητα των συμμάχων συμφωνούν με αυτή την ανάλυση».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP