Οι ινδικές εφοριακές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της BBC στη χώρα μετά από ένα ντοκιμαντέρ «India: The Modi Question» που εξέταζε τον ρόλο του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι στις αιματηρές διαθρησκευτικές ταραχές του 2002, σύμφωνα με το BBC.
Σύμφωνα με πηγή του Al Jazeera, κατασχέθηκαν φορητοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα των εργαζομένων. Όσοι βρίσκονταν στα γραφεία την ώρα της επιδρομής δεν επετράπη να φύγουν και οι υπάλληλοι που ήταν προγραμματισμένο να εργαστούν κατά τις νυχτερινές έλαβαν την οδηγία να μην εμφανιστούν.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, το γραφείο Τύπου του τμήματος ειδήσεων του BBC ανέφερε την Τρίτη ότι οι φορολογικές αρχές βρίσκονται «αυτή τη στιγμή στα γραφεία του BBC στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη και συνεργαζόμαστε πλήρως». «Ελπίζουμε να επιλυθεί αυτή η κατάσταση το συντομότερο δυνατό».
https://twitter.com/BBCNewsPR/status/1625424560735637505?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1625424560735637505%7Ctwgr%5Eedf783751cdee3eb5a4e03702ab41d80dbc235b6%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aljazeera.com%2Fnews%2Fliveblog%2F2023%2F2%2F14%2Fturkey-syria-earthquake-live-news-death-toll-tops-36000
Οι έρευνες στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη έρχονται εβδομάδες αφότου ο τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο το ντοκιμαντέρ που είχε επικριτική διάθεση απέναντι στον Ινδό πρωθυπουργό.
Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην εποχή που ήταν πρωθυπουργός του ινδικού κρατιδίου του Γκουτζαράτ και είχε διατάξει την αστυνομία να κλείσει τα μάτια σχετικά με τις θρησκευτικές ταραχές του 2002. Αυτό το κύμα βίας είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στη μουσουλμανική κοινότητα, η οποία αποτελεί μειονότητα στην Ινδία.
Το ντοκιμαντέρ αποκάλυψε επίσης για πρώτη φορά μια ακυκλοφόρητη έκθεση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέληγε ότι τα γεγονότα είχαν «όλα τα χαρακτηριστικά μιας εθνοκάθαρσης». Η έκθεση ανέφερε ότι ο Μόντι ήταν «άμεσα υπεύθυνος για ένα κλίμα ατιμωρησίας» που οδήγησε στη βία και ότι είχε διατάξει ανώτερους αστυνομικούς να μην επέμβουν.
Αν και δεν είναι επίσημα διαθέσιμο στην Ινδία, ανέβηκε σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποιήθηκε ευρέως. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση της Ινδίας προσπάθησε να εμποδίσει τον κόσμο να το κοινοποιεί στο διαδίκτυο, χαρακτηρίζοντάς το «εχθρική προπαγάνδα κατά της Ινδίας» με «αποικιακή νοοτροπία», σημειώνει το BBC, προσθέτοντας ότι τον περασμένο μήνα, η αστυνομία στο Δελχί συνέλαβε φοιτητές που είχε μαζευτεί για να παρακολουθήσουν την ταινία.
Από την πλευρά του, το BBC υπερασπίστηκε το ρεπορτάζ του, λέγοντας ότι «ερευνήθηκε αυστηρά σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα σύνταξης» και περιείχε διαφορετικές φωνές και προοπτικές.
naftemporiki.gr