Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει χαρακτηρίσει την πόλη Μπαχμούτ «το φρούριο μας». Στην πόλη, η οποία βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στα ανατολικά, δίνονται οι πιο αιματηρές μάχες της σύρραξης καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να την καταλάβουν τους τελευταίους έξι μήνες. Πλέον έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους, με το Κίεβο να ανησυχεί ότι έχουν ως στόχο να την ισοπεδώσουν ενόψει της επετείου της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner δήλωσε την Κυριακή πως οι άνδρες του κατέλαβαν προάστιο της Μπαχμούτ. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από το Κίεβο. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν πρόσθεσε πως η ομάδα του θα συνεχίσει και θα κυριεύσει την ίδια τη Μπαχμούτ, σε απόσταση 7 χιλιομέτρων.
Πάντως ο αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, Βάλερι Ζαλούζνι, υποστήριξε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις του όχι μόνο κρατούν τις θέσεις τους στο Ντονέτσκ, αλλά σε ορισμένες περιοχές κατάφεραν να ανακαταλάβουν κάποιες που είχαν χάσει.
Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) υποστηρίζει ότι η Μόσχα εργαλειοποιεί την πληροφόρηση για τις συγκρούσεις για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ειδικά μετά την ανάκτηση της πρωτοβουλίας στην πρώτη γραμμή στα ανατολικά της χώρας.
«Το Κρεμλίνο ξαναπιάνει ένα αφήγημα που υπερβάλλει σχετικά με τις ρωσικές νίκες στην πρώτη γραμμή με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε Μπαχμούτ και Λιμαν. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) παρελαύνει περήφανα για νίκες επί των καταληφθέντων οικισμών γύρω από το Μπαχμούτ, αλλά ο αντίκτυπος τέτοιων επιχειρήσεων περιορίζεται—τόσο η Ουκρανία όσο και οι Ρώσοι εθνικιστές είναι λιγότερο πρόθυμοι να δεχτούν τους ισχυρισμούς για αναπόφευκτη ρωσική νίκη», αναφέρουν οι αναλυτές του think tank.
«Ωστόσο, αυτές οι επιχειρήσεις πληροφόρησης μπορούν να αποδώσουν στην περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις αρχίσουν να σημειώνουν σημαντικά κέρδη, και ενώ τώρα φαίνονται αναποτελεσματικές θα μπορούσαν να θέσουν τις προϋποθέσεις για να γίνουν πολύ πιο ισχυρές όταν αλλάξουν οι συνθήκες», διευκρινίζουν.
Βρετανία: Ο υψηλότερος αριθμός απωλειών από την πρώτη εβδομάδα της εισβολής
Από την άλλη, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε μέσω Twitter, επικαλούμενο αριθμούς του ουκρανικού γενικού επιτελείου, πως «πιθανόν» η Ρωσία υφίσταται τελευταία στην Μπαχμούτ «τον υψηλότερο αριθμό απωλειών από την πρώτη εβδομάδα της εισβολής», κάτι που εκτιμά πως είναι «μάλλον ακριβές». Κατά τους αριθμούς που έδωσε, οι ρωσικές δυνάμεις χάνουν κατά μέσον όρο την τελευταία εβδομάδα 824 στρατιώτες την ημέρα, αριθμό τετραπλάσιο από αυτόν στον οποίο αναφερόταν το διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου. Ωστόσο και η Ουκρανία «συνεχίζει να υφίσταται μεγάλο αριθμό απωλειών», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει αριθμό.
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας θεωρεί πως η αύξηση των απωλειών οφείλεται στην έλλειψη «εκπαιδευμένου προσωπικού», «συντονισμού» και «πόρων κατά μήκος του μετώπου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία απορρίπτει τις ενημερώσεις που δημοσιοποιούνται καθημερινά από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, τις χαρακτηρίζει προπαγάνδα. Στο μεταξύ, οι πληροφορίες που δίνουν τα αντιμαχόμενα μέρη γενικά είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.
«Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν 2 χλμ. δυτικά σε 4 ημέρες»
Την ίδια ώρα, τα ρωσικά στρατεύματα υποστηρίζουν ότι μπόρεσαν να προελάσουν 2 χιλιόμετρα προς δυτική κατεύθυνση μέσα σε τέσσερις ημέρες σε μέτωπα στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ρώσοι στρατιώτες «έσπασαν την αντίσταση του εχθρού και προέλασαν χιλιόμετρα βαθύτερα μέσα στις πολυεπίπεδες άμυνές του», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, κατά το πρακτορείο. «Σε τέσσερις ημέρες το μέτωπο μετακινήθηκε δύο χιλιόμετρα δυτικά», πρόσθεσε.
Δεν διευκρινίζεται σε ποιον τομέα του μετώπου, που εκτείνεται από το νότιο ως το ανατολικό τμήμα της πελώριας ουκρανικής επικράτειας, έγινε η «προέλαση» για την οποία έκανε λόγο η Μόσχα.
naftemporiki.gr