Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται στο Χαλέπι για να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στις περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στη Συρία και την Τουρκία. Η προεδρία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον Άσαντ και τη σύζυγό του να επισκέπτονται τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό.
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, στη Συρία έχουν επιβεβαιωθεί 3.377 νεκροί και στην Τουρκία 18.342.
Η κατάσταση στη Συρία και η παροχή βοήθειας είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος του 2011 που άφησε τη χώρα χωρισμένη σε περίπου τρία μέρη: τις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, ένα τμήμα που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και έναν θύλακα που ελέγχεται από την αντιπολίτευση στα βορειοδυτικά, όπου σχεδόν τα δύο τρίτα των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων της έχουν εκτοπιστεί από αλλού και μια ανθρωπιστική κρίση ήταν ήδη σε εξέλιξη πριν από τον σεισμό.
Σεισμός: Γιατί υπάρχουν εμπόδια στην αποστολή βοήθειας στη Συρία
Πάντως χθες ένα πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποτελείται από έξι φορτηγά, πέρασε στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα. Η βοήθεια αυτή, που αποτελείται από κουβέρτες, σκηνές, ηλιακές λάμπες, υλικό διάσωσης και στρώματα, πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Η οργάνωση Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, εξέφρασαν την «απογοήτευσή τους», εκτιμώντας ότι αυτή η βοήθεια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν προκύψει μετά τον σεισμό και κυρίως δεν βοηθούν όσους αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.
Σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις περιοχές της βόρειας Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών περνά από την Τουρκία και το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να ανοίξουν άλλα δύο περάσματα προς «περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο» της Δαμασκού «για ανθρωπιστικούς λόγους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το καθεστώς του έχει κατηγορηθεί ότι παίζει με τη ανθρωπιστική βοήθεια. Προηγήθηκε η δήλωση του πρεσβευτή της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάμ Αλ-Σαμπάχ, ο οποίος ανέφερε ότι η χώρα του πρέπει να είναι υπεύθυνη για την παράδοση όλης της βοήθειας στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των περιοχών που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.
naftemporiki.gr