Skip to main content

Μακρόν: Δεν αποκλείεται η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, αλλά δεν αποτελεί προτεραιότητα

REUTERS/Johanna Geron

Εκτιμά ότι το Κίεβο χρειάζεται άμεσα οπλικά συστήματα.

Δεν αποκλείει την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών κάποια στιγμή στην Ουκρανία ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, εκτιμάει ότι δεν προέχει αυτό το ζήτημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο χρειάζεται άμεσα οπλικά συστήματα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζει εδώ και καιρό τους συμμάχους του να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη και την Πέμπτη ανέφερε ότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι να προμηθεύσουν αεροσκάφη στο Κίεβο. «Η Ευρώπη θα είναι μαζί μας μέχρι τη νίκη μας. Το έχω ακούσει από αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες… για την ετοιμότητα να μας παράσχουν τα απαραίτητα όπλα και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένου των αεροσκαφών», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες,  ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη που ζητεί να της παραδοθούν το ταχύτερο δυνατό η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν θα μπορούσαν «σε καμία περίπτωση» να αναπτυχθούν στη χώρα «τις εβδομάδες που έρχονται», τονίζοντας πως η προτεραιότητα θα δοθεί σε οπλικά συστήματα «χρησιμότερα», που μπορούν να βρίσκονται στα πεδία των μαχών «ταχύτερα».

«Δεν αποκλείω απολύτως τίποτα», διαβεβαίωσε πάντως όσον αφορά το ουκρανικό αίτημα για την παράδοση μαχητικών ο Μακρόν τον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία ήταν παρών ο Ουκρανός ομόλογός του.

Όμως η παράδοση μαχητικών «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σήμερα», επέμεινε. «Είναι σημαντικό οι σύμμαχοι να προτιμήσουν τον πιο χρήσιμο εξοπλισμό» και «τον πιο γρήγορο», υποστήριξε ο Μακρόν, επικαλούμενος τα πυροβόλα όπλα Caesar και το αμυντικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς Mamba που προμήθευσε η Γαλλία.

Η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών θα αποτελούσε σημαντική στροφή στην στάση της Δύσης, με τη Μόσχα να έχει προειδοποιήσει ότι θα κλιμακώσει και θα παρατείνει τη σύγκρουση.

naftemporiki.gr