Skip to main content

Ουκρανία -Το παιχνίδι της… αναμονής: «Ξέρουμε ότι έρχονται. Δεν ξέρουμε πού»

Photos/Octav Ganea via REUTERS

To πού ακριβώς θα επιδιώξει η Ρωσία να καταφέρει το αναμενόμενο χτύπημά της παραμένει  μυστήριο αναγκάζοντας το Κίεβο να έχει  στρατεύματα σε ετοιμότητα κατά μήκος ενός πολυσχιδούς και δύσβατου μετώπου από τη Λευκορωσία μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι Ουκρανοί διοικητές παρακολουθούν παντού, ανυπομονώντας να αποκρυπτογραφήσουν τα σημάδια. “Ξέρουμε ότι έρχονται . Δεν ξέρουμε πού”, λέει ο Βαλεντίν Λιμαρένκο που η μονάδα του στρατοπεδεύει  στην χιονισμένη Ζαπορίζια, εν μέσω κρότων από τα πυρά των ασκήσεων.

Καθώς η Μόσχα αγωνίζεται να αντιστρέψει την πορεία ενός πολέμου που μέχρι στιγμής έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό, οι Ουκρανοί προετοιμάζονται για μια νέα μετωπική επίθεση από τους Ρώσους. Αλλά το πού ακριβώς θα επιδιώξει η Ρωσία να καταφέρει το χτύπημά της παραμένει  μυστήριο, αναφέρει η Washington Post, αναγκάζοντας το Κίεβο να έχει  στρατεύματα σε ετοιμότητα κατά μήκος ενός πολυσχιδούς και δύσβατου μετώπου που εκτείνεται από τη Λευκορωσία μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Από τους βαλτώδεις βόρειους υγροβιότοπους μέχρι τις λυσσαλέες συγκρούσεις στους δρόμους στα ανατολικά και την άδενδρη νότια στέπα, κάθε περιοχή παρουσιάζει τις δικές της προκλήσεις και ευκαιρίες. και για τους μεν και για τους δε.

Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει επίθεση εντός μερικών εβδομάδων, ακόμη και ωρών, καθώς το ημερολόγιο πλησιάζει προς την πρώτη επέτειο της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ουκρανία παραμένει πιστή στις φιλοδοξίες της να εκδιώξει τη Ρωσία και να ανακτήσει όλα τα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, έκτασης 10.000 τετραγωνικών μιλίων, την οποία η Μόσχα κατέχει παράνομα από το 2014.

Αλλά μέχρι να φτάσει ο βαρύς οπλισμός που υποσχέθηκε η Δύση, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οι ουκρανικές μονάδες είναι πιθανό να παραμείνουν καθηλωμένες στις  θέσεις που κατέλαβαν  μετά την απώθηση του εχθρού στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα το περασμένο φθινόπωρο.

Το πιο προφανές σημείο για ξεκινήσει η Ρωσία της επίθεσή της  είναι στο  ρωσόφωνου Ντονμπάς, σύμφωνα με τον υποστράτηγο Κυρίλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας.

Η Μόσχα διοχετεύει μεγάλο μέρος της συνεχώς διογκούμενης δύναμής της – η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μπουντάνοφ, έχει ξεπεράσει τους 326.000 στρατιώτες – σε τμήματα της περιοχής.

Πολλά από αυτά τα στρατεύματα έχουν κατευθυνθεί προς την Μπαχμούτ,  την πόλη που διεξάγονται λυσσαλέες μάχες και που βρίσκεται στον δρόμο προς τον μακροχρόνιο στόχο του Πούτιν: Την κατάκτηση του Ντονμπάς.

“Όλη τους η προσοχή αυτή τη στιγμή είναι να φτάσουν στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ”, δήλωσε ο Μπουντάνοφ.

«Τίποτα πάντως δεν μοιάζει με το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, όταν είχαμε έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και χρειαζόταν να βάλουμε προτεραιότητες», λέει από την πλευρά του ο Μίκολα Μπιελέσκοφ, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Κιέβου,

«Με 1 εκατομμύριο άνδρες τώρα στα όπλα  η Ρωσία δεν μπορεί εύκολα να βρει ένα άνοιγμα, ακόμα κι αν χτυπήσει εκεί που δεν υπάρχουν καθόλου ουκρανικά στρατεύματα»…

naftemporiki.gr