Skip to main content

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Στόλος» κινεζικών μπαλονιών σε 40 χώρες και σε 5 ηπείρους

REUTERS

Φωτογραφίε ςπου τραβήχτηκαν  από αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη U2 δείχνουν ότι τα όργανα του μπαλονιού προορίζονταν σαφώς για «κατασκοπευτικούς σκοπούς»,

Εξοπλισμένο με κατασκοπευτικά και όχι μετεωρολογικά όργανα, ήταν το κινεζικό μπαλόνι, που πετούσε την περασμένη εβδομάδα στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με φωτογραφίες που τράβηξαν αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, υποστήριξε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για «στόλο» μπαλονιών που έχει στείλει το Πεκίνο σε περισσότερες από 40 χώρες, σε πέντε ηπείρους.

Οι φωτογραφίες του κινεζικού μπαλονιού τραβήχτηκαν  από αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη U2 και δείχνουν ότι τα όργανα του μπαλονιού προορίζονταν σαφώς για «κατασκοπευτικούς σκοπούς», διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Διέθετε πολλές κεραίες, πιθανόν ικανές να συλλέγουν και να εντοπίζουν επικοινωνίες», πρόσθεσε. Το μπαλόνι είχε επίσης ηλιακά πάνελ, αρκετά μεγάλα ώστε να του παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια «για να λειτουργούν τα όργανα συλλογής πληροφοριών», είπε.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κατασκευαστής του μπαλονιού έχει άμεση σχέση με τον κινεζικό στρατό», σχολίασε επίσης.

Οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν ακόμη να περισυλλέξουν τα συντρίμμια του μπαλονιού από τον Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στις ακτές της Νότιας Καρολίνας. Το FBI ανέφερε ότι έχει ανασύρει πολύ περιορισμένα φυσικά στοιχεία από το μπαλόνι και δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσει τις δυνατότητές του. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, στελέχη της ομοσπονδιακής υπηρεσίας είπαν ότι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του «ωφέλιμου φορτίου» του μπαλονιού, όπου πιθανότατα βρίσκονταν τα ηλεκτρονικά εργαλεία του. Μεγάλο μέρος των αποδείξεων παραμένει ακόμη στη θάλασσα και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού κατασκευάστηκαν ορισμένα από τα εξαρτήματα του μπαλονιού, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΜΠΕ