Skip to main content

Γαλλία: Έκτακτη βοήθεια 12 εκατ. ευρώ στη σεισμόπληκτη Συρία

REUTERS/Khalil Ashawi

Η βοήθεια θα διανεμηθεί σε συνεννόηση με ΜΚΟ και τα Ηνωμένα Έθνη, στο σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί από το χτύπημα του Εγκέλαδου

Βοήθεια ύψους 12 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει η Γαλλία στη Συρία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του φονικού σεισμού. Όπως γνωστοποίησε ο Φρανσουά Ντελμά, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, η βοήθεια θα διανεμηθεί σε διασύνδεση με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα Ηνωμένα Έθνη, στο σύνολο των περιοχών που έχουν πληγεί από τους σεισμούς. Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε πως αυτό δεν αλλάζει την «πολιτική προσέγγιση» του Παρισιού απέναντι στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Από τα 12 εκατ., τα πέντε θα αποδεσμευθούν για το ανθρωπιστικό Ταμείο για τη διασυνοριακή βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών (SCHF), πέντε εκατομμύρια θα πάνε «σε γαλλικές και διεθνείς ΜΚΟ που εργάζονται σε έκτακτες παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας, της στέγασης, του νερού, της υγιεινής και της διατροφικής ασφάλειας», δήλωσε ο Φρανσουά Ντελμά.

Επιπλέον, όπως είπε, «εξετάζεται» συμβολή δύο εκατ. ευρώ στο πλαίσιο προγραμματισμένης διατροφικής βοήθειας για να καλυφθούν οι έκτακτες επισιτιστικές ανάγκες του συριακού πληθυσμού.

50.000 εμβόλια στην Τουρκία

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Γαλλία θα στείλει «τις προσεχείς ώρες 50.000 εμβόλια κατά της διφθερίτιδας και του τετάνου που προσφέρει το ίδρυμα Sanofi και ο σύνδεσμος Tulipe για τους πληγέντες πληθυσμούς».

Η χώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γαλλικού ΥΠΕΞ, θα υποστηρίξει επίσης τις προσπάθειες της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου με 500.000 ευρώ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP