Skip to main content

Αφήνουν προς το παρόν τις έχθρες οι ηγέτες Αιγύπτου – Συρίας – Τουρκίας με αφορμή τους φονικούς σεισμούς

/Cagla Gurdogan

Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Σίσι και Άσαντ και επικοινωνία Σίσι και με Ερντογάν.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, μια άνευ προηγουμένου συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.

Στη συνέχεια, ο Σίσι τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον μέχρι πρότινος μεγάλο του εχθρό, με τον οποίο αντάλλαξε την πρώτη του χειραψία τον Νοέμβριο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, σύμφωνα με το γραφείο του. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ερντογάν και τη στήριξή του μετά τους φονικούς σεισμούς.

«Ο πρόεδρος Σίσι τηλεφώνησε στον πρόεδρο Άσαντ» και «του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του», λέγοντας ότι «έδωσε εντολή για την αποστολή κάθε δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία», ανέφερε ο Αχμέντ Φάχμι, εκπρόσωπος του Αιγύπτιου προέδρου σε ανακοίνωση.

Οι επικεφαλής της αιγυπτιακής και της συριακής διπλωματίας συναντήθηκαν χθες Δευτέρα, ενώ το Κάιρο υποσχέθηκε επίσης «έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια» χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της, η συριακή προεδρία τόνισε ότι «ο πρόεδρος Άσαντ ευχαρίστησε την Αίγυπτο για αυτή τη στάση που αντανακλά τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο αδελφικών λαών».

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πρόεδροι επικοινωνούν τηλεφωνικά μετά την εκλογή του Σίσι το 2014, αναφέρει η αιγυπτιακή κρατική εφημερίδα Al-Ahram, ενώ ο Άσαντ παραμένει διπλωματικά απομονωμένος.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Δαμασκού δεν διακόπηκαν ποτέ παρά τον πόλεμο στη Συρία, που πυροδοτήθηκε από την καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων το 2011 στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης που οδήγησε στην ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το 2016, το Κάιρο είχε υποστηρίξει ένα ρωσικό ψήφισμα για τη Συρία στον ΟΗΕ, θέτοντας σε κίνδυνο τις σχέσεις του με τον μεγάλο Σαουδάραβα σύμμαχό του.

Λίγο αργότερα, ο ανώτατος αξιωματούχος των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας, στρατηγός Αλί Μαμλούκ, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κάιρο, την πρώτη, που έγινε δημοσίως γνωστή, στο εξωτερικό μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011. Ξαναπήγε στο Κάιρο το 2018.

Η Αίγυπτος ανέκαθεν ζητούσε «μια πολιτική λύση» στη Συρία, χωρίς να αναφερθεί ποτέ στην τύχη του Άσαντ, η αποχώρηση του οποίου από την εξουσία ήταν εδώ και καιρό απαραίτητη προϋπόθεση για αρκετές αραβικές χώρες.

Οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν αναθερμανθεί πολύ πρόσφατα, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν παγωμένες από τότε που ο Σίσι ανήλθε στην εξουσία το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP