Πάνω από 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης ή ιατρικές αποστολές έχουν επιστρατευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις εντοπισμού επιζώντων στις τουρκικές περιοχές που έχουν πληγεί από τον σεισμό.
Ειδικότερα, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Τουρκία, 19 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία) μαζί με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν προσφέρει ομάδες έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ και τις τουρκικές αρχές.
Πρόκειται για 25 ομάδες έρευνας και διάσωσης, οι οποίες κατευθύνονται στις περιοχές, που έχουν πληγεί περισσότερο στην Τουρκία για να βοηθήσουν τους πρώτους διασώστες. Έντεκα από αυτές τις ομάδες έχουν ήδη φτάσει. Επιπλέον δύο ιατρικές ομάδες έχουν σταλεί μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την παροχή επείγουσας υγειονομικής περίθαλψης σε άτομα που έχουν πληγεί.
Συνολικά, 1.185 διασώστες και 79 σκύλοι αναζήτησης έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω.
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συγκέντρωσε επίσης μια Ομάδα Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από εμπειρογνώμονες από 11 κράτη μέλη που αναπτύχθηκαν αμέσως στην Τουρκία για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις.
Πιο περίπλοκη η κατάσταση στη Συρία
Η Συρία παρουσιάζει μια πιο περίπλοκη κατάσταση, καθώς περιοχές στα βόρεια ελέγχονται από την κυβέρνηση αλλά και τους αντάρτες.
Οι Βρυξέλλες επίσης δεν αναγνωρίζουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ ως νόμιμο αρχηγό κράτους και έχουν επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς, με την επικοινωνία μεταξύ Δαμασκού και Βρυξελλών να πραγματοποιούνται σε μόνο χαμηλού επιπέδου επαφές.
Κυρίως όμως, σε αντίθεση με την Τουρκία, η Συρία δεν έχει ζητήσει βοήθεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
«Για να διασφαλίσουμε ότι οι ομάδες είναι σε θέση να εργάζονται αποτελεσματικά επί τόπου, είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε όχι μόνο εξουσιοδότηση αλλά και την υποστήριξη των αρχών εκεί επί τόπου», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μαμέρ. «Εάν αυτό δεν συμβαίνει, είναι αδύνατο για τις ομάδες να εργαστούν με αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μπάλας Ουϊβάρι ανέφερε ότι υπάρχει νομική δυνατότητα το αίτημα για ενεργοποίηση του Μηχανισμού να γίνει μέσω του ΟΗΕ για λογαριασμό της χώρας, όμως προς το παρόν δεν έχει ακόμα φτάσει ανάλογο αίτημα στην ΕΕ.
Πάντως, η ΕΕ αναφέρει ότι παρέχει βοήθεια στη Συρία μέσω των υφιστάμενων δικτύων ανθρωπιστικής βοήθειας και ΜΚΟ.
naftemporiki.gr