Σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) πυροδοτεί η προσέγγιση που επιχειρεί ο επικεφαλής του κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ με την μεταφασίστρια πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι .
«Ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής Βέμπερ δεν θεωρεί ότι η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Μελόνι έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της οικογένειας του ΕΛΚ», γράφει η Tagesschau . Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι έχει ξεσπάσει σφοδρή κριτική κατά του Βέμπερ λόγω των επαφών του με τη ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας.
Μέλη της κεντροδεξιάς ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλοι κορυφαίοι ευρωπαίοι πολιτικοί τρόμαξαν που ο Βέμπερ δεν απέρριψε πρόσφατα μια συμμαχία με το μετά φασιστικό κόμμα Fratelli d’Italia της Μελόνι. «Το τείχος προστασίας προς την ακροδεξιά πρέπει να είναι πάντα στη θέση του – από το Παλέρμο ως τις Βρυξέλλες και τη Ρώμη» δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Ντένις Ράντκε .
«Μαζική αντίσταση»
Υπάρχει μάλιστα «μαζική αντίσταση» στην πορεία του Βέμπερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να σταματήσει την προσέγγιση με την Μελόνι. Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου μέσων Ενημέρωσης Funke, ο Βέμπερ υποστήριξε ότι « η Μελόνι είναι εποικοδομητική για την Ευρώπη, στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας , και όσον αφορά το κράτος δικαίου δεν υπάρχει στην Ιταλία κανένα πρόβλημα».
Το κόμμα της Μελόνι ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (EKR) – μαζί με το εθνικιστικό συντηρητικό πολωνικό κυβερνητικό κόμμα PiS και με ακροδεξιούς ευρωβουλευτές από τη Γερμανία, όπως ο πρώην βουλευτής του AfD Λαρς Πάτρικ Μπεργκ.
Αν και ο Βέμπερ είπε πώς συμμερίζεται την ανησυχία για την ιστορία του φασιστικού κόμματος Fratelli d’Italia της Μελόνι, τόνισε ότι «σήμερα συζητάμε ο ένας με τον άλλο για το πώς μπορούμε να λύσουμε τα μεγάλα ερωτήματα της Ευρώπης μαζί ως Ευρωπαίοι».
Από την εκλογή της τον Σεπτέμβριο, η Μελόνι έχει κάνει λιγότερες ακροδεξιές δηλώσεις από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για πολλούς πολιτικούς του ΕΛΚ. «Δεν πρέπει να περιορίσουμε την κατανόησή μας για την πολιτική σε καθαρές τακτικές εξουσίας», είπε ο Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Ντένια Ράντκε.
«Απολύτως απαγορευτικό»
Αλλά και ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Κριστόφ Χάνσεν από το Λουξεμβούργο, λέει επίσης ότι πρέπει να υπάρξει μια «κόκκινη γραμμή» ενάντια σε μια συμμαχία με τους Fratelli. «Το κόμμα της Μελόνι δεν ανήκει στο ΕΛΚ» λέει ο Χάνσεν.
Αλλά ακόμη και εκτός ΕΛΚ, η σχέση του Βέμπερ με τη Μελόνι προκαλεί έλλειψη κατανόησης. Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καταρίνα Μπάρλεϊ (SPD), είπε ότι αυτό είναι «απολύτως απαγορευτικό».
Ο Νίκολα Μπέερ του γερμανικού FDP, επίσης αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, κατηγόρησε τον Βέμπερ ότι “προφανώς έχει παραιτηθεί από την πολιτική του πυξίδα για να ψαρέψει στην άκρα δεξιά».
Ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Άντον Χοφρέιτερ, τόνισε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ του ΕΛΚ και του «μεταφασιστικού» κόμματος Μελώνης είναι «απαράδεκτη».
Η Μελόνι βρέθηκε χθες στο Βερολίνο και συναντήθηκε με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Κεντρικά θέματα στη συνάντηση ήταν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η προσφυγική πολιτική στην Ευρώπη. Ο Σολτς και η Μελόνι συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά όσον αφορά την προσφυγική πολιτική, οι απόψεις τους διέφεραν σημαντικά.
naftemporiki.gr