Οι ΗΠΑ «γνωρίζουν», χάρη «στη συλλογή πληροφοριών» πως ο πρόεδρος της Κίνας έχει διατάξει τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο εισβολής στην Ταϊβάν ως το 2027, ανέφερε ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς. Ωστόσο, όπως έσπευσε να προσθέσει, «αυτό δεν σημαίνει πως έχει αποφασίσει να διατάξει εισβολή το 2027, ή οποιαδήποτε άλλη χρονιά, αλλά αποτελεί υπενθύμιση του πόσο σοβαρή είναι η φιλοδοξία του».
Μιλώντας σε εκδήλωση για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν, ο επικεφαλής της CIA ανέφερε πως η εκτίμηση της υπηρεσίας «είναι πως δεν πρέπει να υποτιμώνται οι φιλοδοξίες του προέδρου Σι όσον αφορά την Ταϊβάν». Σημείωσε ακόμη πως ο Κινέζος ηγέτης «εξεπλάγη και αναστατώθηκε» και προσπαθεί να αντλήσει διδάγματα από την «πολύ κακή επίδοση» του ρωσικού στρατού και των οπλικών συστημάτων του στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Tον Φεβρουάριο του 2022, λίγο καιρό προτού οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προχωρήσουν στην εισβολή στην Ουκρανία, Μόσχα και Πεκίνο υπέγραψαν συμφωνία για τη σύναψη εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια». Οι εμπορικοί δεσμοί των δυο κρατών ανθούν, ενώ οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση ολοένα και επιδεινώνονται.
Η ρωσική εισβολή ενέτεινε τις ανησυχίες στη Δύση πως η Κίνα θα μπορούσε να αποπειραθεί να καταλάβει την Ταϊβάν, νήσο 23 εκατομμυρίων με δική της κυβέρνηση, που το Πεκίνο θεωρεί δικό του έδαφος. Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφύγει επιμελώς να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, ωστόσο φροντίζει να μην προσφέρει υλική υποστήριξη στη Μόσχα που θα πυροδοτούσε δυτικές κυρώσεις.
«Νομίζω πως θα ήταν λάθος να υποτιμηθεί η αμοιβαία δέσμευση σε αυτή την εταιρική σχέση, αλλά δεν πρόκειται για φιλία που δεν έχει κανένα όριο», σημείωσε ο κ. Μπερνς.
Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, αλλά αποφασίστηκε να μην καταρριφθεί διότι τα συντρίμμια θα μπορούσαν να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.
Ο κ. Μπερνς δεν έκανε κανένα σχόλιο για το συμβάν, αν και χαρακτήρισε την Κίνα τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση» για τις ΗΠΑ.
«Ο ανταγωνισμός με την Κίνα είναι μοναδικός ως προς την κλίμακα, και έχει αρχίσει να ξετυλίγεται, ξέρετε, σε σχεδόν κάθε πεδίο, όχι μόνο στο στρατιωτικό και στο ιδεολογικό, αλλά και στο οικονομικό, και στο τεχνολογικό, από το κυβερνοδιάστημα ως το ίδιο το διάστημα. Είναι παγκόσμιος ανταγωνισμός στα πάντα» και «μπορεί να γίνει ακόμη έντονος από ό,τι ήταν ο ανταγωνισμός με τους Σοβιετικούς», τόνισε.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον για την τοποθέτηση του κ. Μπερνς, ούτε για τις ανακοινώσεις του Πενταγώνου για το κατασκοπευτικό μπαλόνι.
Κρίσιμοι οι επόμενοι 6 μήνες για την Ουκρανία
Ο διευθυντής της CIA είπε πως η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών εκτιμά ότι οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι «κρίσιμοι» για την Ουκρανία, η οποία προσπαθεί να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.
«Πρέπει να κλονίσουμε την ύβρι του Πούτιν και να του δώσουμε να καταλάβει ότι όχι μόνο δεν θα μπορέσει να προχωρήσει περισσότερο στην Ουκρανία, αλλά ότι κάθε μήνα κινδυνεύει όλο και περισσότερο να χάσει τα εδάφη που έχει καταλάβει παρανόμως ,μέχρι τώρα», τόνισε ο διευθυντής της CIA , προσθέτοντας ότι «ο Πούτιν δεν θέλει να διαπραγματευτεί σοβαρά».
Σε ό,τι αφορά το Ιράν σχολίασε πως η ιρανική κυβέρνηση μοιάζει θορυβημένη για την κατάσταση στη χώρα και το θάρρος των «απηυδισμένων» γυναικών.
Για το Μεσανατολικό, ο διευθυντής της CIA εκτίμησε πως η βία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους ίσως κλιμακωθεί ξανά, εκφράζοντας ανησυχία.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ