Δεκαέξι Ευρωπαίοι Επίτροποι επισκέπτονται το Κίεβο για να συναντηθούν με την ουκρανική κυβέρνηση, ανάμεσά τους η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Αύριο, Παρασκευή, διεξάγεται η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κατά την άφιξή της σήμερα στο Κίεβο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε την Ουκρανία για τη στήριξη της ΕΕ. «Είναι ωραίο που επιστρέφω στο Κίεβο, για τέταρτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας, και αυτή τη φορά μαζί με την ομάδα μου των επιτρόπων», έγραψε στο Twitter. «Είμαστε εδώ μαζί για να δείξουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας. Και για να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη στήριξη και τη συνεργασία μας», πρόσθεσε.
Good to be back in Kyiv, my 4th time since Russia‘s invasion.
This time, with my team of Commissioners.
We are here together to show that the EU stands by Ukraine as firmly as ever.
And to deepen further our support and cooperation. pic.twitter.com/zf8fvoNKnG
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 2, 2023
Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας
Πρόκειται για την πρώτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σε ενεργή εμπόλεμη ζώνη, κάτι που είναι από μόνο του αξιοσημείωτο. Η σύνοδος αποκτά επίσης συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πραγματοποιείται λίγες μέρες προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αναλυτικά, μεταξύ των Επιτρόπων που συνοδεύουν την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στην επίσκεψη αυτή στο Κίεβο (2-3 Φεβρουαρίου) είναι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Αντιπρόεδρος για την ψηφιακή εποχή Μάργκρετ Βεστάγκερ, ο Αντιπρόεδρος για την Οικονομία Βλάντις Ντομπρόβσκις, ο Αντιπρόεδρος Διοργανικών Σχέσεων Μάρος Σέφκοβιτς, η Αντιπρόεδρος για τη διαφάνεια Βέρα Γιούροβα, ο Επίτροπος για την απασχόληση Νικολά Σμιτ, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλονι, ο Επίτροπος για τη Γεωργία Γιάνους Βιτζιεγκόβσκι, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνς Λέναρτσιτς, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι, ο Επίτροπος για το Περιβάλλον Βιργίνιους Σινκεβίσιους και η Επίτροπος για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μάιρεντ ΜακΓκίνες.
Η συνάντηση μεταξύ της Επιτροπής και της ουκρανικής κυβέρνησης θα είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε πολλούς τομείς συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, καθώς και μια ευκαιρία για να συζητηθεί η επερχόμενη ανασυγκρότηση της χώρας και η ευρωπαϊκή της πορεία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
Η διήμερη επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Κίεβο πραγματοποιείται αφού η ουκρανική κυβέρνηση επεσήμανε με ανακοίνωσή της ότι αναμένει από την ΕΕ έναν οδικό χάρτη για το πώς η χώρα θα μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις «όσο το δυνατόν πιο σύντομα και πιο επιτυχημένα».
Η ένταξη στην ΕΕ είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Στην αυριανή συνάντηση είναι πιθανό να αναγνωριστούν οι πρόοδοι που έχει σημειώσει η Ουκρανία σε κάποιους τομείς, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό της σύστημα.
Σε προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αναφέρεται ότι «η ΕΕ θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα μόλις ικανοποιηθούν πλήρως όλοι οι όροι. Η Ουκρανία υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό».
Οι προσδοκίες συναντούν την πραγματικότητα, σχολιάζει το Politico και επικαλούμενο το προσχέδιο της ανακοίνωσης που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή αναφέρει ότι οι ελπίδες της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στην ΕΕ θα διαψευστούν. Μετά από έντονες συζητήσεις μεταξύ των αξιωματούχων της ΕΕ για το κείμενο, δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά σε φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν να γίνουν περισσότερες αναφορές στα προφορικά σχόλια, ειδικά λόγω των εντάσεων μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του Μισέλ για την Ουκρανία.
Στον αντίποδα, υπάρχει πραγματική βούληση στις Βρυξέλλες να επιδείξουν αλληλεγγύη με την Ουκρανία σε άλλα ζητήματα, για παράδειγμα στη συμφωνία για τα βιομηχανικά αγαθά και ένα νέο «διεθνές κέντρο» για τη διερεύνηση του «εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας».
Επίσης, η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ότι θα εκπαιδεύσει επιπλέον 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες, διπλασιάζοντας τον αρχικό της στόχο, ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Παράλληλα πρόκειται να συζητηθεί η παροχή ανθρωπιστικής και οικονομικής στήριξης προς το Κίεβο.
naftemporiki.gr