Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζόζεπ Μπορέλ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραδοθούν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, παρά την απροθυμία χωρών όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
Η παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στο Κίεβο προκαλούσε επίσης αρχικά διαμάχες, θύμισε ο κ. Μπορέλ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου ΕΕ-Ουκρανίας αύριο Παρασκευή στο Κίεβο. Όμως κλείστηκε συμφωνία και αυτή η «κόκκινη γραμμή» ξεπεράστηκε, συνέχισε. Όλες οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία συνοδεύονται από προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύρραξης, συμπλήρωσε.
«Η παράδοση των αρμάτων μάχης ήταν επίσης αρχικά πολύ αμφιλεγόμενη, είπε ο Μπορέλ. Τελικά όμως επετεύχθη συμφωνία επί του θέματος που πέρασε την «κόκκινη γραμμή». «Μέχρι στιγμής, έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις για κινδύνους κλιμάκωσης για όλες τις παραδόσεις όπλων, πρόσθεσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Ο Μπορέλ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν ο ίδιος υποστηρίζει τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών. «Η δική μου δουλειά είναι να προσπαθώ να επιτευχθεί συναίνεση, κι ένας από τους καλύτερους τρόπους για αυτό είναι να μην παίρνεις θέσεις που θα μπορούσαν να τη θέσουν σε κίνδυνο», εξήγησε ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έχει δηλώσει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα πως η Βαρσοβία θα έστελνε μαχητικά στο Κίεβο, αν υπήρχε συναίνεση για αυτό στο NATO. Ωστόσο η Γερμανία και οι ΗΠΑ, που πρόσφατα υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με βαριά άρματα μάχης για να αποκρούσει τα ρωσικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 24η Φεβρουαρίου 2022, απέρριψαν κατηγορηματικά την ιδέα να παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.