Skip to main content

Πολεμικά drones στην Ουκρανία με… ένα δολάριο

Η General Atomics προσφέρει στην ουκρανική κυβέρνηση δύο drones Reaper MQ-9, μόλις για ένα δολάριο το ένα, ενώ κανονικά κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Εδώ και μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο παράδοσης παλαιότερων μαχητικών drones τύπου «Reaper» στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί για λόγους ασφαλείας. Τώρα, η αμερικανική αμυντική βιομηχανία General Atomics θέλει να πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο με… ένα δολάριο. Ακόμη και χωρίς έγκριση από την Ουάσιγκτον.

Όπως γράφει η Wall Street Journal, η General Atomics προσφέρει στην ουκρανική κυβέρνηση δύο drones Reaper MQ-9, μόλις για ένα δολάριο το ένα, ενώ κανονικά κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την WSJ, το Κίεβο θα έπρεπε να καταβάλει 10 εκατομμύρια δολάρια  για την αγορά και την μεταφορά των drones στην Ουκρανία και περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για συντήρηση και επισκευές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραδώσει περισσότερα από 700 μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μετά την ρωσική εισβολή. Ωστόσο, αυτά δεν είναι οπλισμένα και χρησιμοποιούνται κυρίως για την αναγνωριστικές πτήσεις, αναφέρει η εφημερίδα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του drone «Reaper MQ-9» είναι ότι μπορούν να εξοπλιστούν με πυραύλους.

«Η General Atomics διαπραγματεύεται με την ουκρανική κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες σχετικά με το αίτημα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και θέλει να τις βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορούμε», δήλωσε στην εφημερίδα, εκπρόσωπος της General Atomics.

Για την πώληση των drones η εταιρεία πρέπει να πάρει άδεια  από την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν, αλλά, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η General Atomics φαίνεται να έχει βρει ένα «παράθυρο»: Προτείνει να πουλήσει τα drones «Reaper» απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση και όχι μέσω της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής παλαιότερων μοντέλων Reaper στην Ουκρανία εδώ και πολλούς μήνες. Τον Δεκέμβριο, η ιστοσελίδα Politico είχε αποκαλύψει ότι μόλις ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ήθελε να στείλει drones στο Κίεβο. Ωστόσο, το Πεντάγωνο δεν έχει ακόμη εγκρίνει την παράδοση για λόγους ασφαλείας.