Skip to main content

Ολάντ: Ο Πούτιν στοιχηματίζει στην κόπωση του πολέμου

«Ο Πούτιν είναι ένα ριζοσπαστικά ορθολογικό ή ένα ορθολογικά ριζοσπαστικό άτομο».

Θα μπορούσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να επιδιώξει να διευρύνει τον πόλεμο πέρα ​​από την Ουκρανία; «Ο Πούτιν είναι ένα ριζοσπαστικά ορθολογικό ή ένα ορθολογικά ριζοσπαστικό άτομο, όπως θέλετε», απάντησε στην ερώτηση του Politico ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο Πούτιν έχει ένα δικό του τρόπο σκέψης «και, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία. Είναι σε θέση να καταλάβει μόνο την ισχύ που μπορούμε να παρατάξουμε εναντίον του», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, ο Ρώσος ηγέτης στοιχηματίζει ότι οι δυτικές χώρες θα κουραστούν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και θα συμφωνήσουν στον τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων. Ενόψει της επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν θα επιδιώξει «να εδραιώσει τα κέρδη του για να σταθεροποιήσει τη σύγκρουση, ελπίζοντας ότι η κοινή γνώμη θα κουραστεί και ότι οι Ευρωπαίοι θα φοβηθούν την κλιμάκωση αναδεικνύοντας σε αυτό το στάδιο την προοπτική της διαπραγμάτευσης».

Ο Ολάντ σημειώνει επίσης με διαφορά στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Σε αντίθεση με τον καιρό που ο ίδιος ήταν στην εξουσία- τότε που το Παρίσι και το Βερολίνο ηγούνταν των διαπραγματεύσεων με τον Πούτιν-, αυτή τη φορά ο κλήρος της διαμεσολάβησης είναι πιθανό να πέσει στην Τουρκία ή την Κίνα — «κάτι που δεν θα είναι καθησυχαστικό για κανέναν», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον τρόπο που έχει διαχειριστεί την σύγκρουση στην Ουκρανία ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επεδίωξε να ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με τη Μόσχα, δεν τον επέκρινε. Ήταν λογικό να μιλήσουμε με τον Πούτιν πριν από την εισβολή για να «του στερήσουμε οποιαδήποτε επιχειρήματα ή προφάσεις», είπε. Αλλά μετά από μια «σύντομη περίοδο αβεβαιότητας» μετά την εισβολή, «το ζήτημα [σχετικά με τη χρησιμότητα του διαλόγου] δυστυχώς διευθετήθηκε».

Η απογοήτευση στην Ευρώπη όσον αφορά την ηγεσία της Γαλλίας και της Γερμανίας, ή η έλλειψή της, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία ενίσχυσε τα επιχειρήματα ότι η ισχύς στην Ευρώπη κινείται προς τα ανατολικά στα χέρια χωρών όπως η Πολωνία.

Όμως ο Ολάντ δεν έχει πειστεί, υποστηρίζοντας ότι οι βόρειες και ανατολικές χώρες βασίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες με δική τους ευθύνη. «Αυτές οι χώρες, ουσιαστικά οι χώρες της Βαλτικής, οι Σκανδιναβοί, είναι ουσιαστικά συνδεδεμένες με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βλέπουν την αμερικανική προστασία ως ασπίδα».

Τι λέει όμως για την ηγεσία των ΗΠΑ; «Μέχρι σήμερα» ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δείξει «υποδειγματική αλληλεγγύη και ανταποκρίθηκε τέλεια στον ρόλο του στη διατλαντική συμμαχία. Αλλά αύριο, με έναν διαφορετικό Αμερικανό πρόεδρο και ένα πιο εσωστρεφές Κογκρέσο, ή τουλάχιστον λιγότερο πρόθυμο για δαπάνες, θα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια στάση;».

«Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά αρχές και πολιτικές αξίες. Δεν πρέπει να αποκλίνουμε από αυτές, αλλά η εταιρική σχέση μπορεί επίσης να προσφέρει πολύτιμες και σταθερές εγγυήσεις ασφάλειας», πρόσθεσε ο Ολάντ.

naftemporiki.gr