Ενέργεια, πρώτες ύλες και κυρίως… λίθιο: Τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου βρίσκονται στη Λατινική Αμερική, που γίνεται ξαφνικά πολύ ελκυστική για την Ευρώπη.
Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της περιοδείας που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς: Αργεντινή, Χιλή και σήμερα στη Βραζιλία.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου -περίπου το 57%βρίσκονται στο τρίγωνο της Αργεντινής, της Βολιβίας και της Χιλής. Αλλά και στη Βραζιλία. Το λίθιο είναι πρώτη ύλη και έχει μεγάλη ζήτηση γιατί χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το «τρίγωνο» αυτό δηλαδή είναι ο κορυφαίος προμηθευτής πρώτων υλών για μπαταρίες στον κόσμο.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκτίμησε πρόσφατα ότι η Βραζιλία έχει μεγάλα κοιτάσματα νικελίου, κασσίτερου, τανταλίου, βαναδίου, χαλκού και ορυκτού γραφίτη. Τεράστια είναι επίσης τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών. Ο γερμανικός οργανισμός πρώτων υλών Dera επισημαίνει ότι, εκτός από σιδηρομετάλλευμα, βωξίτη και νιόβιο, η Βραζιλία διαθέτει πολλά μέταλλα και βιομηχανικά ορυκτά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη μελλοντικών τεχνολογιών, στον τομέα της ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης.
Στη Χιλή, επίσης, υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 30 έργα στα οποία το πράσινο υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί βιομηχανικά, όπως λέει η Κορνέλια Ζόνεμπεργκ, διευθύνουσα σύμβουλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γερμανίας-Χιλής, στο Σαντιάγο. «Η Χιλή στοχεύει να γίνει ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς παραγωγούς πράσινου υδρογόνου στον κόσμο έως το 2030», προσθέτει.
Ο Σολτς ανακοίνωσε ήδη την υπογραφή συμφωνίας για τις πρώτες ύλες με τη Χιλή για την «πράσινη μετάβαση» στη Γερμανία. «Υπάρχει μια έκφραση εξόρυξη που λέει ότι τα πάντα ανασύρονται από τη γη. Αλλά δεν θέλουμε μόνο αυτό. Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Χιλή στον δρόμο της προς έναν βιώσιμο τομέα εξόρυξης», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.
Oι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πιέζουν εδώ και καιρό για μια συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της ένωσης Mercosur, στη Λατινική Αμερική. Το 2019, μετά από 20 χρόνια διαπραγματεύσεων, επετεύχθη κατ’ αρχήν συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα. Από την ευρωπαϊκή πλευρά υπάρχουν κυρίως ανησυχίες από τους Ευρωπαίους αγρότες, που φοβούνται για τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα, και από τους περιβαλλοντολόγους, που ανησυχούν για το τροπικό δάσος στην περιοχή του Αμαζονίου. Από την άλλη πλευρά, μια τέτοια συμφωνία θα οδηγούσε σε μια αγορά άνω των 700 εκατομμυρίων ανθρώπων, που θα κάλυπτε σχεδόν το 20% της παγκόσμιας οικονομίας και το 31% των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών.
Η ρόλος της Κίνας
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας, Πέτερ Άντριαν, προειδοποίησε ότι κάθε καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενίσχυση της παρουσίας της Κίνας στη Νότια Αμερική. Όπου υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα λιθίου σε αυτόν τον πλανήτη, το Πεκίνο παίζει άλλωστε στην πρώτη σειρά.
Το προβάδισμα της Κίνας στη Βολιβία είναι πιο εμφανές. Πριν από λίγες μέρες, η κινεζική κοινοπραξία CBC πέτυχε τη σύναψη σύμβασης με τη Βολιβία για την επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην κατασκευή δύο εργοστασίων επεξεργασίας λιθίου, ανακοίνωσε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός της Βολιβίας, Φράνκλιν Μολίνα. Αυτή είναι η πρώτη διεθνής συμμετοχή στο έργο στη χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο.
Μεγάλος παίκτης
Αλλά και στην Αργεντινή η Κίνα είναι μεγάλος παίκτης: Η κινεζική εταιρεία Ganfeng εξαγόρασε πρόσφατα την αργεντίνικη εταιρεία Lithea, στην οποία ανήκουν οι άδειες για την εκμετάλλευση δύο κοιτασμάτων λιθίου, έναντι 962 εκατ. δολαρίων. Η Tibet Summit Resources -επίσης από την Κίναθέλει να επενδύσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα ανακάλυψης λιθίου στην Αργεντινή. «Σε σύγκριση με την Κίνα, αλλά και με άλλες χώρες, η Γερμανία δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα παρούσα στο τρίγωνο λιθίου της Νότιας Αμερικής. Τουλάχιστον υπάρχουν προσπάθειες για να αλλάξει αυτό», λέει σε συνέντευξή του στην DW ο Καρλ Μόουζες, οικονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων στο Μπουένος Άιρες.