Μετά την απόφαση να παραδοθούν άρματα μάχης στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε έκκληση για σύνεση στη συζήτηση για περαιτέρω παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει να εμπλακούμε σε έναν διαρκή ανταγωνισμό όσον αφορά τα οπλικά συστήματα»
Σε συνέντευξή του στο «Tagesspiegel» ο Σολτς από το Μπουένος Άιρες όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τόνισε ότι ως καγκελάριος, πρέπει «να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας δεν θα μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ».
«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, και δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια κλιμάκωση. Εμείς στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση συμφωνούμε απόλυτα σε αυτό, και έτσι το βλέπει και η υπουργός Εξωτερικών» δήλωσε ο Σολτς στο Tagesspiegel.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ μιλώντας την περασμένη Τρίτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, απηύθυνε έκκληση για συνοχή των δυτικών συμμάχων λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία. Είπε στα αγγλικά: «Διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και όχι ο ένας εναντίον του άλλου». Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε αργότερα τη δήλωση της Μπέρμποκ , αλλά κατέστησε σαφές ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας στην άσκηση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα, δεν καθιστά τη Γερμανία «συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση».
Σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες, ο Σολτς συνέχισε να προσπαθεί να ηρεμήσει τα πράγματα: «Πρόκειται για πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Σολτς. «Αυτό δεν αλλάζει εάν παρέχουμε στην Ουκρανία οικονομική, ανθρωπιστική βοήθεια ή αν παραδίδουμε όπλα». Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει μια κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. «Αυτό αποκλείεται για εμάς. Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί».
Ο Σολτς τόνισε επίσης ότι δεν τίθεται καν ζήτημα προμήθειας πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε στη συνέντευξη στο «Tagesspiegel» ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να επηρεάσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε απευθείας συνομιλίες. «Θα είμαι επίσης ξανά στο τηλέφωνο με τον Πούτιν – γιατί είναι απαραίτητο να μιλάμε μεταξύ μας», είπε. «Εναπόκειται στον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία και να τερματίσει αυτόν τον τρομερό, παράλογο πόλεμο που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».
Το κρίσιμο ερώτημα είναι: «Πώς θα βγει ο κόσμος από αυτή την τρομερή κατάσταση;». Προϋπόθεση για αυτό είναι «η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων» από την Ουκρανία, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος.
naftemporiki.gr