Skip to main content

Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένας νεκρός στο Κίεβο.

Πάνω από 30 ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν το πρωί της Πέμπτης τις ουκρανικές πόλεις, με τους αξιωματούχους να καλούν τους Ουκρανούς να σπεύσουν στα καταφύγια καθώς οι δυνάμεις της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριπταν εισερχόμενους πυραύλους.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε και στο Κίεβο αφήνοντας τουλάχιστον έναν νεκρό.  Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας προέτρεψε τους κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγια, ανακοινώνοντας παράλληλα ανακοινώσει τον θάνατο ενός πολίτη και τον τραυματισμό άλλων δύο. «Έκρηξη στο Κίεβο! Παραμείνετε σε καταφύγια», έγραψε στο Telegram ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Δύο πύραυλοι εντοπίστηκαν επίσης πάνω από την περιφέρεια του Μικολάιφ, ανέφερε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, ενώ πλήγματα έχουν δεχθεί ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Οδησσό, όπως ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση της περιοχής. Αναφορές κάνουν λόγο και για εκρήξεις στην Χερσώνα.

Η ρωσική πυραυλική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και η Ουκρανία έχει τεθεί στο στόχαστρο «περισσότερων από 30 ρωσικών πυραύλων», σημείωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας σε δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση. «Έξι Tu-95 απογειώθηκαν από την (ρωσική) περιφέρεια του Μουρμάνσκ και εξαπέλυσαν πυραύλους. Περιμένουμε περισσότερους από 30 πυραύλους» συνολικά, «οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές. Η αντιαεροπορική άμυνα λειτουργεί», διευκρίνισε ο Γιούρι Ίγκνατ, την ώρα που τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ήδη για εκρήξεις σε πολλές ουκρανικές περιφέρειες και οι περιφερειάρχες γνωστοποιούσαν ότι έχει τεθεί σε λειτουργία η αντιαεροπορική άμυνα.

Τις επιθέσεις φέρεται να έχουν πραγματοποιήσει πολεμικά αεροσκάφη της ρωσικής αεροπορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ρωσική πυραυλική επίθεση έρχεται μία μέρα μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία για αποστολή προηγμένων αρμάτων μάχης στο Κίεβο. Από τον Οκτώβριο, ωστόσο, στοχοθετεί  κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας με επιδρομές με πυραύλους και drones, με αποτέλεσμα να προκαλούνται στη χώρα μεγάλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.

Νωρίτερα η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα σύνολο 24 drones καμικάζι που εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο εχθρός χρησιμοποίησε 24 ιρανικής κατασκευής drones Shahed», ανέφερε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία στο Telegram. «Και τα 24 καταστράφηκαν» από τις ουκρανικές δυνάμεις, πρόσθεσε.

naftemporiki.gr