Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής του ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς όπως δήλωσε στην DW, οι ρωσικές νάρκες έχουν εξαπλωθεί σε «σημαντικές περιοχές» της Ουκρανίας, απειλώντας τους πολίτες, το ανθρωπιστικό έργο και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.
Την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται, ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού της Ουκρανίας, Μακσούμ Ντοτσένκο, δηλώνει ότι η οργάνωσή του, αντιμετωπίζει μια «τεράστια» ανθρωπιστική πρόκληση.
Το έργο της οργάνωσης περιλαμβάνει την υποστήριξη εσωτερικά εκτοπισμένων που ζουν στη δυτική Ουκρανία, την εκκένωση ανθρώπων από την ανατολή και την υποστήριξη εκείνων των οποίων τα διαμερίσματα και τα σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.
Ωστόσο, ο Ντοτσένκο επεσήμανε ότι οι νάρκες ξηράς που άφησαν πίσω τους τα ρωσικά στρατεύματα, καθιστούν «πολύ δύσκολη» για τους εργαζόμενους την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι δεν μπορούν πάντα να προσεγγίσουν όσους έχουν ανάγκη για λόγους ασφαλείας.
Σημείωσε επίσης ότι η ομάδα του Ουκρανικού Ερυθρού Σταυρού δεν έχει πρόσβαση σε εδάφη στην Ουκρανία που δεν βρίσκονται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ υπάρχει συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για τον συντονισμό της βοήθειας.
Πρόσθεσε δε ότι ο Ερυθρός Σταυρός προσπαθεί να οργανώσει επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης με τη βοήθεια στρατιωτικών δυνάμεων, καθώς έχουν ναρκοθετηθεί «σημαντικές περιοχές». Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και χρόνια.
Υποσχέσεις από ΗΠΑ
Πέρυσι, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα παράσχει πάνω από 95 εκατ. δολάρια (περίπου 87 εκατ. ευρώ) σε βοήθεια για την αποναρκοθέτηση, συμπεριλαμβανομένης της παροχής εκπαίδευσης και τεχνολογίας για τον εντοπισμό και την αφαίρεση ναρκών ξηράς.
«Αναμένουμε ότι αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικλ Τίρ.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας εκτιμά ότι 160.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης μπορεί να έχουν μολυνθεί από νάρκες ξηράς, σύμφωνα με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2022, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέδωσε μια έκθεση σχετικά με την ανάπτυξη ναρκών ξηράς από τη Ρωσία στην Ουκρανία, με τις ρωσικές νάρκες, να έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στις περιοχές Ντόνετσκ, Κίεβο, Χάρκοβο και Σούμι.
Αν και η έκθεση ανέφερε ότι δεν είναι επί του παρόντος δυνατό να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των ναρκών ξηράς ή των θυμάτων, ο αντίκτυπος της χρήσης ναρκών φαίνεται σε σπίτια, υποδομές, διαδρομές μεταφοράς και γεωργική γη.
με πληροφορίες από DW