Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα την απόφασή της να στείλει 14 άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία. Στόχος είναι να δημιουργηθούν άμεσα δύο τάγματα με Leopard 2 στην Ουκρανία.
«Αυτή η απόφαση ακολουθεί τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας», αναφέρει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας. Το Βερολίνο «ενεργεί με στενά συντονισμένο τρόπο διεθνώς», ανέφερε επίσης η δήλωση.
Τα γερμανικής κατασκευής τανκς θα προέρχονται από αποθέματα που διαθέτουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις Bundeswehr, και, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την λειτουργία τους στην Ουκρανία σε περίπου τρεις μήνες.
Η Γερμανία θα εγκρίνει επίσης την εξαγωγή Leopards από τρίτες χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στη Γερμανία θα ξεκινήσει σύντομα, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπεστραϊτ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα παρέχει επίσης υλικοτεχνική υποστήριξη και προμήθειες.
Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ο Σολτς ξεκίνησε την ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο λέγοντας ότι είχε προηγουμένως επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Η απόφαση του Βερολίνου ανοίγει τον δρόμο σε άλλες χώρες να αποστείλουν Leopard στην Ουκρανία. Η Πολωνία πίεζε εξ αρχής και χθες υπέβαλε επίσημο αίτημα προς το Βερολίνο να της επιτρέψει να επανεξαγάγει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
Χαιρετίζοντας την απόφαση του Βερολίνου, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι υποστήριξε ότι γίνεται ένα «μεγάλο βήμα προς την αναχαίτιση της Ρωσίας».
Thank you @Bundeskanzler Olaf Scholz. The decision to send Leopards to Ukraine is a big step towards stopping Russia. Together we are stronger.
— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) January 25, 2023
Άλλοι σύμμαχοι, όπως -για παράδειγμα- οι σκανδιναβικές χώρες, σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με δικά τους Leopard τον ουκρανικό στρατό. Ήδη η κυβέρνηση της Νορβηγίας εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία μερικά από τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 που διαθέτει, ενώ η Φινλανδία έχει δεσμευθεί να αποστείλει άρματα μόλις δώσει το «πράσινο» φως το Βερολίνο.
Επίσης, οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν στην Ουκρανία περίπου 30 άρματα μάχης Abrams.
Πώς σχολιάζει η Μόσχα
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οποιαδήποτε αμερικανικά άρματα μάχης σταλούν στην Ουκρανία «θα καούν όπως όλα τα υπόλοιπα».
Όσον αφορά την απόφαση του Βερολίνου για τα Leopard, η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη» απόφαση που θα κλιμακώσει τη σύγκρουση «σε νέο επίπεδο». Σε ανακοίνωσή της, η ρωσική πρεσβεία ανέφερε ότι η απόφαση σημαίνει ότι η Γερμανία εγκαταλείπει την «ιστορική της ευθύνη απέναντι στη Ρωσία» που προέκυψε από τα ναζιστικά εγκλήματα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Αυτή η εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση μεταφέρει τη σύγκρουση σε ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης και έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις Γερμανών πολιτικών για την απροθυμία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας να εμπλακεί σε αυτήν», δήλωσε ο πρεσβευτής Σεργκέι Νετσάγιεφ.
«Ευχαριστούμε αλλά…»
Η ουκρανική προεδρία χαιρέτισε την γερμανική ανακοίνωση σήμερα ως «ένα πρώτο βήμα», καλώντας παράλληλα τους Δυτικούς να παράσχουν πολύ περισσότερα τέτοια άρματα στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει το ρωσικό στρατό. «Έγινε ένα πρώτο βήμα», σχολίασε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο Άντριι Γερμάκ, ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, και ζήτησε ο διεθνής συνασπισμός να παράσχει και άλλα βαρέα άρματα μάχης στη χώρα του. «Έχουμε ανάγκη πολλά Leopards», υπογράμμισε.
Στο νυχτερινό του διάγγελμα ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες αρμάτων μάχης. «Είναι σημαντικό να δούμε την πραγματικότητα. Το ζήτημα δεν είναι πέντε, δέκα, ή δεκαπέντε άρματα μάχης. Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Κάθε μέρα κάνουμε το παν για να καλύψουμε τις ελλείψεις. Και είμαι ευγνώμων σε όποιον μας υποστηρίζει στην προσπάθεια αυτή», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Παράλληλα, η ουκρανική πλευρά ζήτησε σήμερα από τους δυτικούς της συμμάχους να της προσφέρουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια. «Θα χρειαστούμε πολεμικά πλοία για να προστατευθούν οι ακτές, έχουμε πολύ μεγάλη ακτογραμμή. Θα χρειαστούμε επίσης υποβρύχια για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο μιας νέας επίθεσης από τη θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αντρίι Μέλνικ μιλώντας στα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα RTL και ntv σήμερα.
Τα άρματα μάχης, την παροχή των οποίων στο Κίεβο τελικά ενέκρινε σήμερα το Βερολίνο, θα πρέπει να είναι μόνο το πρώτο βήμα, σημείωσε ο Μέλνικ. «Έχουμε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, οι Ρώσοι παράγουν όπλα με πολύ γρήγορους ρυθμούς», τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι ο πόλεμος κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.
Νωρίτερα σήμερα ο Μέλνικ επεσήμανε ότι και η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται ενίσχυση. Η Γερμανία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να βοηθήσει με την παροχή Tornados Eurofighters, διευκρίνισε ο Ουκρανός υπουργός.
Η γερμανική στροφή
Η γερμανική απόφαση να στείλει τα Leopards είναι το τελευταίο βήμα σε μια ριζική αναθεώρηση της γερμανικής αμυντικής πολιτικής, την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από 11 μήνες. Μέχρι τότε, η Γερμανία αρνιόταν να στείλει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων και κρατούσε σφιχτό τον αμυντικό προϋπολογισμό της.
Πόλεμος: Ανατροπή, οδηγεί τα γερμανικά Leopard και τα Αμερικανικά Abrams στο πεδίο της μάχης