Εκτεθειμένος σε πολλά μέτωπα βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος. Η επιμονή του ότι δεν πρόκειται να δώσει γερμανικά Leopard στην Ουκρανία παρά την κρισιμότατη φάση του πολέμου έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις ανάμεσα σε εταίρους και συμμάχους, αλλά και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις έφτασε μάλιστα στο σημείο να υπονοήσει εμμέσως πλην σαφώς ότι ο Γερμανός καγκελάριος φοβάται να φέρει την Ρωσία στο χείλος της καταστροφής.
Από την άλλη εκδηλώθηκαν φωνές από την αξιωματική αντιπολίτευση, που καλούν τα δύο μικρότερα κόμματα σε “ανταρσία”, σε μια επιχείρηση να καρπωθεί αυτή τυχόν οφέλη από τη δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει ο καγκελάριος.
“Με την απαιτούμενη σχολαστικότητα”
Παράθυρο ευκαιρίας άνοιξε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, η οποία από το Παρίσι δήλωσε χθες σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η Γερμανία δεν θα έβαζε εμπόδια στο ενδεχόμενο να δώσει Leopard στην Ουκρανία άλλη χώρα. Δήλωση όμως, την οποία δεν επανέλαβε όταν ρωτήθηκε το πρωί στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος απείλησε τις προάλλες ότι θα προχωρήσει σε παραδόσεις Leopard εν ανάγκη και χωρίς το πράσινο φως του Βερολίνου, ανακοίνωσε το πρωί ότι σκοπεύει να καταθέσει επίσημο αίτημα στο Βερολίνο.
Γερμανία: Θα τηρηθούν οι διαδικασίες για τα πολωνικά Leopard στην Ουκρανία
Στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ωστόσο ο εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ ανέφερε ότι μέχρι το μεσημέρι δεν υπήρχε αίτημα από την Πολωνία, ούτε στην αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομίας και Ελέγχου Εξαγωγών BAFA, ούτε σε άλλο επίπεδο. “Όταν υποβληθεί, θα ακολουθηθεί μια καθιερωμένη διαδικασία που γίνεται με την απαραίτητη ταχύτητα, αλλά και την απαιτούμενη σχολαστικότητα”. Ο Χεμπεστράιτ ρωτήθηκε πιο συγκεκριμένα για το χρονικό πλαίσιο που θα διαρκούσε η εξέταση μιας τέτοιας αίτησης, άλλα δεν θέλησε να δεσμευτεί εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν θα ήταν “ζήτημα μηνών”. Σε σχέση με τον διάλογο που εντείνεται για την παράδοση Leopard από γερμανικά αποθέματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τις τρεις αρχές, με τις οποίες κινείται η κυβέρνηση, την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη της Ουκρανίας, την αποτροπή εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο με τη Ρωσία και την αποφυγή εθνικών μονομερών κινήσεων.
Κυβερνητικό μπρίφινγκ
“Η Γερμανία βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους και πρώτα από όλα με τις ΗΠΑ” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαψεύδοντας αποκλειστικές πληροφορίας που βγήκαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας από την έγκυρη εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, η οποία αποκαλύπτει ότι ο σύμβουλος ασφαλείας του Μπάιντεν Τζέικ Σάλιβαν τηλεφώνησε στον σύμβουλο του Σολτς Γενς Πλέτνερ για να διαμαρτυρηθεί για τη γερμανική στάση. Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα ο διάλογος μεταξύ των δύο συμβούλων περιγράφηκε από την αμερικανική διοίκηση ως “έντονος”. Επίσης διέψευσε ότι η Γερμανία είναι απομονωμένη, υπάρχουν χώρες που συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα, κι άλλες που διαφωνούν με αυτό”.
Θα παραμείνει ενωμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός;
Στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού η εκκρεμότητα έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή. Οι Πράσινοι καλούν να ληφθεί απόφαση άμεσα υπέρ της παράδοσης των αρμάτων μάχης. “Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία θα πρέπει να δοθεί σε προσυνεννόηση με τους εταίρους”, δήλωσε ο συμπρόεδρος του κόμματος Όμιντ Νούριπουρ. “Κάθε ημέρα γίνεται όλο και πιο προφανές ότι χρειάζονται οι Ουκρανοί άρματα μάχης, απαιτείται σαφήνεια το συντομότερο, το υπουργείο Άμυνας έχει υποσχεθεί γρήγορη απάντηση από την καγκελαρία για τα αποθέματα Leopard στην Μπούντεσβερ και την βιομηχανία”. Από την πλευρά του ο επίσης Πράσινος Άντον Χοφράιτερ, ειδήμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, κατηγόρησε τον Σολτς ότι με τη διστακτικότητά του βλάπτει το γόητρο της Γερμανίας και ιδιαίτερα “στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη”. Αλλά και από τους Φιλελεύθερους ο Ούλριχ Λέχτε, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Κ.Ο., έκανε λόγο για τεράστια ζημιά σε διεθνές επίπεδο. “Ο έλεγχος, η αναμονή και οι σχετικές καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων μας κοστίζουν κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο σε εμπιστοσύνη”, δήλωσε σε βαυαρικές εφημερίδες. Ενεργοποιώντας τα ανακλαστικά τους και εκμεταλλευόμενοι τις ενδοκυβερνητικές εντάσεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβλέπουν μια ευκαιρία για να διασπάσουν την κυβέρνηση συνασπισμού.
Μέσω της Bild ο κοινοβουλευτικός γραμματέας της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU Τόρστεν Φράι καλεί τους δύο μικρότερους εταίρους του τρικομματικού συνασπισμού, να “αναλάβουν επιτέλους συνεπή δράση και να αναζητήσουν μια νέα αρχή υπό άλλες συνθήκες λόγω των διαφορών με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα”. Ο Φράι προτείνει ένα συνασπισμό υπό την ηγεσία της Χριστιανικής Ένωσης, η οποία σημειωτέον ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2021. “Το FDP και οι Πράσινοι πρέπει να αναρωτηθούν αν είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν την ευθύνη για αυτή την αποτυχία ενάντια στην πεποίθησή τους”, δήλωσε στην “Bild” ο ειδικός εξωτερικής πολιτικής του CDU Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρέτγκεν δεν είναι ένας απλός βουλευτής στο Χριστιανοδημοκρατικό Kόμμα. Διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος σε μια από τις κυβερνήσεις της Μέρκελ και από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι τις εκλογές του 2021 πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, στην οποία σήμερα είναι μέλος.
Πηγή: Deutsche Welle