Η επισήμανση ενός βιβλίου μυθοπλασίας με αναφορές στον γάμο ομοφύλων ως επιβλαβές για τα παιδιά παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια απόφαση-ορόσημο.
«Ο περιορισμός της πρόσβασης των παιδιών σε τέτοιες πληροφορίες δεν είχε στόχους που θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί ως νόμιμοι», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου.
Πρόκειται για μια υπόθεση που έφερε αντιμέτωπους τη λιθουανική κυβέρνηση εναντίον της συγγραφέως μιας συλλογής παραμυθιών της οποίας η ιστορία περιστρέφεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, γύρω από τους γάμους ομοφυλόφιλων. Η διανομή αυτού του βιβλίου, “Gintarinė širdis” ή “Amber Heart”, ανεστάλη λίγο μετά τη δημοσίευση, τον Μάρτιο του 2014. Όταν συνεχίστηκε ένα χρόνο αργότερα, τα βιβλία διανεμήθηκαν με μια ετικέτα που προειδοποιεί ότι το περιεχόμενό τους θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για παιδιά κάτω των 14.
Η συγγραφέας, Neringa Macate, υπέβαλε αγωγή κατά του εκδότη του βιβλίου στη Λιθουανία, υποστηρίζοντας ότι οι αναφορές σε σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν μπορούν να θεωρηθούν επιβλαβείς για τα παιδιά. Μετά την απόρριψη της αξίωσής της από τα λιθουανικά δικαστήρια σε όλα τα επίπεδα, υπέβαλε αίτημα ενώπιον του ΕΔΑΔ τον Νοέμβριο του 2019. Πέθανε το 2020.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι «τα μέτρα κατά του βιβλίου είχαν σκοπό να περιορίσουν την πρόσβαση των παιδιών σε πληροφορίες που απεικονίζουν σχέσεις του ιδίου φύλου ως ουσιαστικά ισοδύναμες σχέσεις διαφορετικού φύλου».
Αυτό, σύμφωνα με το δικαστήριο, παραβιάζει το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο αναφέρεται στην ελευθερία της έκφρασης. Το δικαστήριο δεν πείστηκε από το επιχείρημα της λιθουανικής κυβέρνησης ότι το βιβλίο «προώθησε τις ομόφυλες οικογένειες έναντι άλλων».
«Αντίθετα, τα παραμύθια υποστήριζαν τον σεβασμό και την αποδοχή όλων των μελών της κοινωνίας σε μια θεμελιώδη πτυχή της ζωής τους, δηλαδή μια αφοσιωμένη σχέση», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Η απόφαση χαιρετίστηκε από οργανώσεις για τα δικαιώματα LGBTQ+.
«Η προστασία των παιδιών ή η δημόσια ηθική χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ως πρόσχημα για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και τη δαιμονοποίηση και τη διάκριση μελών της LGBTQI+ κοινότητας», δήλωσε η Barbora Bukovská, ανώτερη διευθύντρια νόμου και πολιτικής στη ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων Article 19.
«Με τη σημερινή ετυμηγορία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε αυτό το είδος τρομοκρατικής τακτικής και κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».