Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ξεκίνησαν ΗΠΑ και Ισραήλ, τα μεγαλύτερα στην ιστορία των δύο συμμάχων, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, με τη συμμετοχή χιλιάδων μελών των ενόπλων δυνάμεων, μια δωδεκάδα πλοίων και 142 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών με πυρηνική ικανότητα.
Τα γυμνάσια με την ονομασία «Juniper Oak», θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή, και έχουν σκοπό να επιδείξουν και να εμβαθύνουν την ενσωμάτωση Αμερικανών και Ισραηλινών στρατιωτικών, εν μέσω μάλιστα αυξανόμενης έντασης αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Αν και τα γυμνάσια πιθανότατα θα τραβήξουν την προσοχή της Τεχεράνης, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δεν θα υπάρξουν εξομοιώσεις με ιρανικούς στόχους και ότι τα γυμνάσια δεν στρέφονται προς κάποιον συγκεκριμένο αντίπαλο.
«Πιστεύω ότι η κλίμακα των γυμνασίων σχετίζεται με μια ολόκληρη σειρά σεναρίων και το Ιράν μπορεί να συναγάγει ορισμένα συμπεράσματα από αυτό».
«Πραγματικά προορίζονται κυρίως να δοκιμάσουμε την ικανότητά μας να κάνουμε πράγματα σε αυτήν την κλίμακα με τους Ισραηλινούς ενάντια σε μια ολόκληρη σειρά διαφορετικών απειλών».
Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θα συμμετέχουν σε αυτά 6.400 Αμερικανοί στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους θα βρίσκονται πάνω στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο George H.W. Bush. Περίπου 450 στρατιώτες θα βρίσκονται στο έδαφος στο Ισραήλ, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.
Πέρα από τα βομβαρδιστικά B-52, μεταξύ των αμερικανικών μαχητικών θα περιλαμβάνονται F-35, F-15, F-16 και F-18. Τα γυμνάσια θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλες αποστάσεις, σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και διάστημα, είπε ο αξιωματούχος.
Ο σχεδιασμός για τα γυμνάσια ξεκίνησε μόλις πριν από μερικούς μήνες, προτού ο συντηρητικός Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλθει στην εξουσία στις 29 Δεκεμβρίου.
«Ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ»
Το Ισραήλ αντιτάσσεται στις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς ανησυχεί ότι η συμφωνία αυτή δεν θα εμποδίσει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από πλευράς Τεχεράνης.
Αλλά αυτές οι διαπραγματευτικές προσπάθειες έχουν παραμεριστεί προς το παρόν, ενώ η Ουάσινγκτον πιέζει την Τεχεράνη να σταματήσει να παρέχει drones στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και επιδιώκει να σταματήσει την καταστολή Ιρανών διαδηλωτών στις ιστορικές διαδηλώσεις που βιώνει τους τελευταίους μήνες το Ιράν.
Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι «ακλόνητη». «Έχουμε ισραηλινές κυβερνήσεις διαφόρων αποχρώσεων. Αυτές έρχονται και φεύγουν. Αλλά αυτό που δεν αλλάζει είναι η ακλόνητη δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο αξιωματούχος.
«Έτσι αυτό είναι μια ένδειξη ότι συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Ισραήλ σε μια περίοδο όπου υπάρχουν πολλές αναταράξεις και αστάθεια σε όλη την περιοχή».
«Πιστεύω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι πιο προηγμένο τώρα από ό,τι ήταν ποτέ….Οι γνώσεις και η τεχνογνωσία τους έχουν αυξηθεί», τόνισε ο αξιωματούχος. «Οπότε η πρόκληση έχει αυξηθεί».
Ο ίδιος τόνισε ότι τα γυμνάσια θα δείξουν πώς οι ΗΠΑ μπορούν να αυξήσουν ραγδαία και αποτελεσματικά έναν μεγάλο αριθμό δυνάμεων έτοιμων για μάχη στη Μέση Ανατολή, παρά το γεγονός ότι Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στον εντεινόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα.
Πηγές: Reuters, AFP