Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Στρασβούργο στη Ναυτεμπορική η Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σάσκια Μπρικμόντ, η οποία είναι και μέλος της Επιτροπής PEGA για τις υποκλοπές.
Η κ. Μπρικμόντ μίλησε στη «Ν» για το σκάνδαλο Qatargate, εκφράζοντας την ανησυχία της για το πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι τα νέα μέτρα στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά επιμένοντας πως «πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως αυτά ήταν μεμονωμένα περιστατικά και πως δεν είναι όλο το Ευρωκοινοβούλιο έτσι».
Αναφορικά με τις παρακολουθήσεις, η Σάσκια Μπρικμόντ τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις πρακτικές τρίτων χωρών όπως το Μαρόκο, ενώ υποστήριξε πως η ΕΕ θα πρέπει να θέσει ένα σαφές πλαίσιο και οι χώρες που ερευνώνται να απαντήσουν για ποιον λόγο γίνονταν οι παρακολουθήσεις.
Τέλος, όπως και σε παλαιότερη συνέντευξή της στη «Ν», η κ. Μπρικμόντ εξέφρασε τον προβληματισμό της για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, με αφορμή και τη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ.
Πώς κρίνετε την αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου απέναντι στο σκάνδαλο του Qatargate; Τι αναμένετε από δω και πέρα;
Ένας από τους φόβους μου αναφορικά με το Qatargate είναι ότι δεν θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, γιατί κάποια κόμματα δεν θέλουν να προχωρήσουμε όσο χρειάζεται.
Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, αλλά φαίνεται πως εξακολουθούμε να τροφοδοτούμε το σύστημα ατιμωρησίας στο Κοινοβούλιο.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στον κόσμο και εν όψει εκλογών του 2024 είναι ότι αυτό που έγινε είναι οι πράξεις λίγων. Δεν είναι έτσι όλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δυστυχώς βλέπουμε ότι η ακροδεξιά αλλά και εν μέρει και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εκμεταλλεύονται την κατάσταση και στοχοποιούν τις ΜΚΟ σαν να είναι όλες διεφθαρμένες. Εμείς δεν θέλουμε τα νέα μέτρα να μπλοκάρουν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από το να κάνουν τη δουλειά τους.
Αυτό που θέλουμε εμείς, είναι να δείξει το Σώμα ισχυρή θέληση να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να λάβει πολύ αυστηρά μέτρα. Πρέπει να υπάρχουν όρια με τα λόμπι, μεταξύ των Ευρωβουλευτών και των λόμπι.
Το Σκάνδαλο δεν αφορά μόνο το Κατάρ αλλά και το Μαρόκο. Ο κ. Κοτσολίνο (σ.σ. Ευρωβουλευτής των Πρασίνων), βρισκόταν και στην Επιτροπή PEGA που ερευνά τα λογισμικά παρακολούθησης. Σας ανησυχεί αυτό;
Τον κ. Κοτσολίνο δεν τον είχαμε δει ούτε μια φορά στις συνεδριάσεις της Επιτροπής PEGA, το οποίο είναι εξαιρετικά περίεργο. Δεν τον είδαμε ποτέ να έρχεται, οπότε δεν μπορώ να πω αν επηρέαζε την ατζέντα.
Ωστόσο βλέποντας πλέον την κατάσταση, με όσα γνωρίζουμε, διερωτώμαστε αν λειτουργούσε προς τα συμφέροντα του Μαρόκου, και μήπως το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει πάρει τις σωστές διαστάσεις. Μην ξεχνάτε πως το θέμα με το Μαρόκο είναι αν εμπλέκεται σε σκάνδαλο κατασκοπείας στην Ισπανία, ακόμη και στο αν παρακολουθούσαν τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Είναι βασικό στο Σκάνδαλο Pegasus.
Πρέπει να δούμε αν τρίτες χώρες παρακολουθούσαν χώρες της ΕΕ. Δεν έχουμε ασχοληθεί όσο χρειάζεται με αυτήν την διάσταση. Εννοείται αυτό δεν σημαίνει ότι η Εισηγήτρια δεν έχει ασχοληθεί, απλώς έχει δοθεί το βάρος στην ΕΕ και στο κράτος δικαίου και όχι τόσο σε διεθνή θέματα.
Χρειάζεται, και θα ήθελα να δω τέτοια πρόθεση από τα μέλη, να περιληφθεί το θέμα του Μαρόκου στην έρευνα. Το έχω ζητήσει και θέλουμε να γίνει περισσότερη δουλειά πάνω στο ζήτημα αυτό. Πιθανώς θα το συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα. Αυτό τουλάχιστον ήταν το αίτημά μου.
Πώς προχωράει το πόρισμα της PEGA για τις υποκλοπές;
Ζητήσαμε και πήραμε τρίμηνη παράταση από την πρόεδρο Μέτσολα για το πόρισμά μας. Περιμέναμε την απάντηση από τον Δεκέμβριο.
Τέσσερις χώρες έχουν πρόβλημα: Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Ισπανία, την οποία και θα επισκεφθούμε.
Το προσχέδιο του πορίσματος που έχει συντάξει η Εισηγήτρια (σ.σ. Σόφι ιν’τ Βελντ) είναι εξαιρετικό. Ετοιμάζουμε διάφορες προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε την Κομισιόν.
Οι χώρες πρέπει πλέον να απαντήσουν ξεκάθαρα: Για ποιον λόγο χρησιμοποιούσαν γενικά το λογισμικό παρακολούθησης. Και βέβαια, είναι σημαντικό να τεθεί το θέμα των τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου, όπως επίσης και η εξαγωγή του Predator και στη Μαδαγασκάρη.
Πρέπει να τεθεί ένα σαφές πλέον πλαίσιο και αυτό θα είναι ξεκάθαρο στο πόρισμά μας. Και εάν τα πρότυπα δεν πληρούνται, τότε η Επιτροπή θα πρέπει να εφαρμόσει κανόνες εναντίον αυτών των κρατών-μελών.
Είναι σαφές ότι θέλουμε μια γενική απαγόρευση παρεμβατικών spyware, όπως το Predator το Pegasus. Άλλωστε αυτού του είδους το λογισμικό μπορεί να «τραβήξει» δεδομένα από το παρελθόν.
Αυτό δεν σέβεται το νομικό πλαίσιο της ΕΕ.
Πρέπει να υπάρξει ένας σαφέστερος ορισμός της «εθνικής ασφάλειας» και απαγορευτεί η χρήση λογισμικού παρακολούθησης σε επαγγέλματα όπως οι δικηγόροι κι οι δημοσιογράφοι, επαγγέλματα που πρέπει να προστατεύονται, με ευαίσθητα δεδομένα. Τέτοια χρήση θα μπορεί να γίνεται σε πολύ αυστηρές και εξαιρετικά ειδικές συνθήκες και μόνον αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.
Η Επιτροπή LIBE στην οποία είστε μέλος θα επισκεφθεί την Ελλάδα τον Μάρτιο, με τις εκλογές να πλησιάζουν. Ανησυχείτε για το κράτος δικαίου στη χώρα;
Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και έχουμε και βάσιμους λόγους για αυτό. Αυτό που έγινε με την γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη χώρα είναι ανήκουστο. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει και να εμποδίζει τη δουλειά της ΑΔΑΕ. Η ΑΔΑΕ είναι σημαντικό να είναι ανεξάρτητη.
Έχει ενδιαφέρον που η Κομισιόν δεν αντέδρασε στην παρέμβαση του Εισαγγελέα. Δεν βλέπω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι πολύ δραστήρια στο θέμα της Ελλάδας, δεν υπάρχει καμία αντίδραση.
Αμφιβάλλουμε πολύ αν γίνεται σεβαστό το κράτος δικαίου, αναφορικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και της δημοσιογραφίας.
Όταν έγιναν οι εκλογές στην Ουγγαρία, η ΕΕ έστειλε αντιπροσωπεία για εποπτεία της διαδικασίας. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει παρατηρητή της ΕΕ για τις εκλογές. Ασφαλώς αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Πρέπει η αντιπολίτευση να το ζητήσει και δεν ξέρω πόσο μακριά θέλει να φτάσει. Εμείς πάντως δεν έχουμε κάνει κάποια κίνηση ως τώρα.
Υπάρχουν χώρες που πλέον οδεύουν στην απολυταρχία και ίσως η Ελλάδα είναι μία από αυτές.