Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε μερ δήλωσε ότι αναμένει ότι η οικονομία της χώρας του θα αποφύγει μια συρρίκνωση φέτος, υπογραμμίζοντας τα μηνύματα ανθεκτικότητας από την παγκόσμια ελίτ στο Νταβός.
«Δεν πιστεύω σε μια ύφεση στη Γαλλία», είπε ο Λε Μερ σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Παρασκευή. «Νομίζω ότι λάβαμε τις σωστές αποφάσεις για την καταπολέμηση του πληθωρισμού».
Μπορεί οι Γάλλοι να κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως οι απεργίες δεν θα πλήξουν σημαντικά την οικονομία της χώρας.
«Δεν νομίζω ότι οι απεργίες θα έχουν σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στη γαλλική οικονομία», είπε ο Λε Μερ από το Νταβός όπου βρίσκεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, προσθέτοντας ότι η γαλλική οικονομία «πάει καλά».
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για τη Γαλλία. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε περισσότερη ευημερία για τον γαλλικό λαό», υποστήριξε ο υπουργός παρότι σημείωσε ότι η στάση της κυβέρνησης όσον αφορά συνομιλίες σε σχέση με το σχέδιό της θα είναι «ανοιχτή».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε όλη την επικράτεια διαδήλωσαν 1,12 εκατ. άνθρωποι και ειδικότερα στο Παρίσι περισσότεροι από 80 χιλιάδες. Τα εργατικά συνδικάτα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των διαδηλωτών σε δύο εκατομμύρια.
Οι στάσεις εργασίας αποτελούν σημαντική δοκιμασία για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλές, ήταν «δίκαιο και υπεύθυνο» και έπρεπε να πραγματοποιηθεί.
Η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας για το σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει κατά δύο χρόνια – στα 64 έτη – το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη ακόμα και για τα γαλλικά δεδομένα, σίγουρα μεγαλύτερη από εκείνη του 2019 για το συνταξιοδοτικό.
Στην απεργία συμμετείχαν οι μηχανοδηγοί των τρένων, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, οι οδηγοί των λεωφορείων, οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και σχεδόν το 45% του προσωπικού της εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF.
Το συνδικάτο CFDT προανήγγειλε νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων για τις 31 Ιανουαρίου.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ