Φανερά εκνευρισμένος, αλλά αμετανόητος και με διάθεση να υποβαθμίσει την υπόθεση, απάντησε ο Τζο Μπάιντεν σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν σε κέντρο μελετών και στο οικογενειακό του σπίτι.
«Ακούστε, βρήκαμε κάποια έγγραφα (διαβαθμισμένα σε μέρη όπου δεν έπρεπε να είναι, τα παραδώσαμε αμέσως στα (Εθνικά) Αρχεία και στο υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Καλιφόρνια, πολιτεία που επλήγη από σειρά καταστροφικών καταιγίδων και πλημμυρών με δεκάδες νεκρούς τις τελευταίες εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Νομίζω πως θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι τίποτα. Δεν μετανιώνω για τίποτα. Έκανα αυτό που μου είπαν οι δικηγόροι μου. Αυτό ακριβώς έκανα», επέμεινε, συμπληρώνοντας πως συνεργάζεται «πλήρως» με τη δικαιοσύνη.
Το θέμα των απορρήτων εγγράφων είναι ιδιαίτερα λεπτό για τον κ. Μπάιντεν, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, καθώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024, όπως και για τους Δημοκρατικούς συνολικά.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ διόρισε την περασμένη εβδομάδα ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει το θέμα, μετά τον εντοπισμό των εγγράφων στο σπίτι του στο Ουίλμιγκτον (Ντέλαγουερ) και σε γραφείο στην Ουάσιγκτον που χρησιμοποιούσε προτού γίνει πρόεδρος, προφανώς για να αποφύγει να δοθεί η εντύπωση των «δύο μέτρων και των δύο σταθμών».
Οι βολές κατά Τραμπ γυρίζουν μπούμερανγκ
Οι Δημοκρατικοί δεν έχαναν ευκαιρία να επικρίνουν με σφοδρότητα τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε βάρος του οποίου διενεργείται δικαστική έρευνα επειδή ο Ρεπουμπλικάνος είχε πάρει μαζί κούτες ολόκληρες με διαβαθμισμένα έγγραφα αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο το 2021. Η υπόθεση αυτών των εγγράφων είχε προκαλέσει μέγα σάλο.
Όσον αφορά τον σημερινό πρόεδρο, τα πρώτα διαβαθμισμένα έγγραφα βρέθηκαν τη 2η Νοεμβρίου στο Penn Biden Center, κέντρο μελετών στην Ουάσιγκτον όπου ο Τζο Μπάιντεν είχε άλλοτε γραφείο, και τον Δεκέμβριο στο σπίτι του στην Ουίλμιγκτον — κάποια στο γκαράζ.
Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση καταγγέλλει πως η ενημέρωση για τα έγγραφα γίνεται με το σταγονόμετρο . Επωφελούμενη από την ελαφριά πλειοψηφία που διαθέτει πλέον στη Βουλή των Αντιπροσώπων, άρχισε κοινοβουλευτική έρευνα.
Νόμος του 1978 υποχρέωσε όλους τους προέδρους και αντιπροέδρους των ΗΠΑ να παραδίδουν στα Εθνικά Αρχεία έγγραφα εργασίας που έχουν στην κατοχή τους τους, καθώς και επιστολές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλο υλικό.
Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters