Skip to main content

Περού: Πάνω από 50 θάνατοι στις διαδηλώσεις

REUTERS/Sebastian Castaneda

Η Μπολουάρτε ζήτησε «συγχώρεση» για τους θανάτους των διαδηλωτών, αλλά παρέμεινε σταθερή στο ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Χιλιάδες Περουβιανοί, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τις νότιες εξορυκτικές περιοχές της χώρας, κατέφθασαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα Λίμα για μια μεγάλη προγραμματισμένη πορεία κατά της κυβέρνησης και του Κογκρέσου, η οποία πυροδοτήθηκε από πάνω από 50 θανάτους που συνδέονται με διαδηλώσεις από τον περασμένο μήνα.

Οι συγκρούσεις σηματοδοτούν τη χειρότερη βία που έχει δει το Περού εδώ και 20 χρόνια, καθώς πολλοί άνθρωποι στις φτωχότερες αγροτικές περιοχές ξεσπούν οργή κατά της πολιτικής ελίτ της Λίμας για την ανισότητα και την άνοδο των τιμών, δοκιμάζοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς του πλούσιου σε χαλκό έθνους των Άνδεων.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, γρήγορες νέες εκλογές, εκκαθάριση του Κογκρέσου και ένα νέο Σύνταγμα που θα αντικαταστήσει το φιλικό προς την αγορά Σύνταγμα που χρονολογείται από τον ισχυρό ηγέτη Αλμπέρτο Φουτζιμόρι τη δεκαετία του 1990.

Με λεωφορεία και με τα πόδια, χιλιάδες ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα, κρατώντας σημαίες και πανό που επικρίνουν την κυβέρνηση και την αστυνομία για τις φονικές συγκρούσεις στις νότιες πόλεις Αγιακούτσο και Χουλιάκα, πολλοί απαιτώντας την παραίτηση του Μπολουάρτε.

“Θέλουμε να παραιτηθεί η Ντίνα Μπολουάρτε”, δήλωσε ο Χούλιο Σαλντιβάρ, διαδηλωτής από το Αγιακούτσο, όπου δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Δεκέμβριο.

Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν μια διαμαρτυρία “Καταλάβετε τη Λίμα” την Πέμπτη, με χιλιάδες αστυνομικούς να αναμένονται ως απάντηση. Το βράδυ της Τετάρτης άρχισαν συμπλοκές με διαδηλωτές να πετούν πέτρες και την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

“Θέλουμε να συγκεντρώσουμε το κίνημά μας εδώ στη Λίμα, που είναι η καρδιά του Περού, για να δούμε αν θα συγκινηθούν”, δήλωσε ο Ντομίνγκο Κουέβα, διαδηλωτής στο κρατικό Πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος.

REUTERS/Pilar Olivares

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραιτηθεί η Μπολουάρτε

Στις διαδηλώσεις, που προκλήθηκαν από τη δραματική απομάκρυνση του αριστερού πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο στις 7 Δεκεμβρίου, αφού προσπάθησε να κλείσει παράνομα το Κογκρέσο και να εδραιώσει την εξουσία, έχουν σκοτωθεί 43 άνθρωποι σε συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός. Εννέα ακόμη έχασαν τη ζωή τους σε συναφή ατυχήματα.

Η αστυνομία έχει αυξήσει την επιτήρηση των δρόμων που εισέρχονται στη Λίμα και οι πολιτικοί ηγέτες έχουν απευθύνει έκκληση για ηρεμία. Η κυβέρνηση παρέτεινε την περασμένη εβδομάδα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λίμα και στις νότιες περιοχές Πούνο και Κούσκο, περιορίζοντας ορισμένα πολιτικά δικαιώματα.

“Δεν θέλουμε περισσότερους θανάτους, δεν θέλουμε περισσότερους τραυματισμούς, αρκετό αίμα, αρκετό πένθος για τις οικογένειες του Περού”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Vicente Romero στους δημοσιογράφους.

Η Μπολουάρτε ζήτησε “συγχώρεση” για τους θανάτους των διαδηλωτών, αλλά παρέμεινε σταθερή στο ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν κατηγορήσει την αστυνομία και τον στρατό για χρήση φονικών όπλων στις διαδηλώσεις. Η αστυνομία λέει ότι οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν όπλα και αυτοσχέδια εκρηκτικά.

Πηγή: Reuters