Δοκιμάζονται οι δεσμοί μεταξύ Σερβίας-Ρωσίας τον τελευταίο καιρό, καθώς ο Σερβος πρόεδρος προσπαθεί να βρει τα σωστά «πατήματα» στις σχέσεις του με την Δύση αναγκαζόμενος να απομακρυνθεί από τη Μόσχα, παραδοσιακά έναν από τους στενότερους συμμάχους της χώρας στην Ευρώπη-
Σε χθεσινή του συνέντευξή ο Αλεξάντερ Βούτσιτς αποδοκίμασε τις εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και προέβλεψε ότι “τα χειρότερα έρχονται” για τη σύγκρουση.
«Κριμαία και Ντονμπάς, είναι Ουκρανία»
Ο Βούτσιτς, που είχε είχε δεκάδες συναντήσεις με τον Πούτιν τα τελευταία χρόνια και παρακολούθησε μαθήματα ρωσικών για να μπορεί να μιλάει απευθείας μαζί του, δήλωσε ότι δεν είχε μιλήσει με τον ομόλογό του για “πολλούς μήνες”.
“Εμείς, από την αρχή, είπαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Βούτσιτς. “Για εμάς, η Κριμαία είναι Ουκρανία, το Ντονμπάς είναι Ουκρανία – και έτσι θα παραμείνει”.
Η Σερβία ιστορικά προσπαθούσε να εξισορροπήσει τα γεωπολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα μεταξύ ανατολής και δύσης, αλλά τα σχόλια υπογραμμίζουν τη σταδιακή μεταστροφή της μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.
Η απροθυμία του Βελιγραδίου να συμμετάσχει στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας έθεσε τη Σερβία υπό αυξημένη πίεση να διακόψει τους δεσμούς της με τον Πούτιν και τις ενεργειακές του προμήθειες, ακόμη και όταν ο πόλεμος έπληξε την οικονομία της και εκτίναξε τον πληθωρισμό στα ύψη.
Στήριξη για το Κοσσυφοπέδιο
Ο Βούτσιτς ο οποίος επανεξελέγη πέρυσι με συντριπτική πλειοψηφία, λέει ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι ο απώτερος στόχος του, αλλά παράλληλα αντιστέκεται στην προσπάθεια επιβολής κυρώσεων, καθώς η Μόσχα τον στηρίζει στην άρνησή του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Η Ρωσία, επίσης, πουλάει φυσικό αέριο στη χώρα του σε χαμηλές τιμές.
Όπως τόνισε ο Σέρβος ηγέτης, είναι «ευγνώμων στη Ρωσία που τον στήριξε στο Κοσσυφοπέδιο και αυτό εξηγεί γιατί η Σερβία δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά μέτρα κατά της Μόσχας. «Ήμασταν υπό καθεστώς κυρώσεων για σχεδόν δέκα χρόνια, και δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι λύση»,
Ωστόσο, «θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι η κυβέρνησή μας υποστηρίζει πλήρως την ηγεσία της Μόσχας, είπε. Δεν συμφωνούμε με ορισμένες από τις θέσεις τους”, δήλωσε. “Έχουμε μια παραδοσιακά καλή σχέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουμε κάθε απόφαση ή τις περισσότερες από τις αποφάσεις που προέρχονται από το Κρεμλίνο”.
Η συμμαχία μεταξύ των δύο ανατολικών ορθόδοξων εθνών χρονολογείται εδώ και αιώνες. Αφού ψυχράνθηκε κατά τη σοβιετική περίοδο υπό τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη Ιωσήφ επανεδραιώθηκε μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 που τερμάτισε τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.
Κατά της Wagner
Ο Βούτσιτς χθες επέκρινε ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δημοσίευση διαφημίσεων στην σερβική γλώσσα στις οποίες η Wagner καλεί εθελοντές να ενταχθούν στις τάξεις της.
“Γιατί εσείς από την Wagner καλείτε οποιονδήποτε από τη Σερβία, όταν γνωρίζετε ότι είναι ενάντιο στους κανονισμούς μας;”, σημείωσε σε εκπομπή του δικτύου Happy TV του Βελιγραδίου.
Εξάρτηση από ΔΝΤ
Από οικονομική άποψη πάντως η Σερβία έχει απομακρυνθεί από την τροχιά του Κρεμλίνου εδώ και χρόνια. Πλέον οι Σερβικές εξαγωγές στην Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% ενώ η ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος εταίρος.
Για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της στα τέλη του περασμένου έτους, η Σερβία έλαβε χρηματοδότηση ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν εμβαθύνει τους δεσμούς τους με τη βαλκανική χώρα.
naftemporiki.gr