Τέλος στην επ’ αόριστον διαμονή των Ρώσων στη χώρα βάζει το Καζακστάν, καθιερώνοντας τη λεγόμενη θεώρηση διαβατηρίου που θα ισχύει κάθε τρεις μήνες, σύμφωνα με κυβερνητική οδηγία που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα.
Η κυβέρνηση στην Αστάνα θα απαγορεύσει αυτή την πρακτική από τις 26 Ιανουαρίου, ζητώντας από τους Ρώσους και τους πολίτες άλλων μελών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, μιας μετασοβιετικής ένωσης, να φεύγουν από τη χώρα για τουλάχιστον 90 ημέρες μετά την επιτρεπόμενη παραμονή των τριών μηνών.
Το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο πρότεινε τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, δήλωσε ότι αυτή θα δώσει στο κράτος μεγαλύτερο έλεγχο στο θέμα της μετανάστευσης.
Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι, κυρίως νέοι και μεσήλικοι άνδρες, εγκαταστάθηκαν στο Καζακστάν πέρυσι καθώς η Μόσχα, που ενεπλάκη στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ξεκίνησε την πρώτη της εκστρατεία στρατολόγησης μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. H ρωσική γλώσσα ομιλείται ευρέως στο Καζακστάν και οι δύο χώρες μοιράζονται τα μεγαλύτερα χερσαία σύνορα στον κόσμο, καθιστώντας το Καζακστάν δημοφιλή επιλογή μεταξύ των Ρώσων που φεύγουν για να αποφύγουν τη στράτευση.
Η δυνατότητα παραμονής στη χώρα ντε φάκτο επ΄αόριστον, φεύγοντας και επιστρέφοντας κάθε 90 ημέρες, είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας.
Ωστόσο, η χώρα μετά δυσκολίας αντιμετωπίζει την εισροή των Ρώσων. Οι αρχές στο Καζακστάν δήλωσαν ότι οι ασυνήθιστα μεγάλες εισροές συνέβαλαν στον πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε στα ύψη ξεπερνώντας το 20% πέρυσι, το υψηλότερο επίπεδό του από τη δεκαετία του 1990.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επίσης προκαλέσει ένταση μεταξύ της Μόσχας και της Αστάνας, καθώς η τελευταία έχει αρνηθεί να υποστηρίξει τον πρώην σοβιετικό της κυρίαρχο και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters