Skip to main content

Βρετανία: «Μπλόκο» της κυβέρνησης σε νομοσχέδιο της Σκωτίας για το φύλο

Είναι η πρώτη φορά που ένας σκωτσέζικος νόμος μπλοκάρεται επειδή επηρεάζει το δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να μπλοκάρει ένα νομοσχέδιο της Σκωτίας που αποσκοπεί στο να διευκολύνει τους ανθρώπους να αλλάξουν το νομικά κατοχυρωμένο φύλο τους. Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι το σχέδιο νόμου θα ερχόταν σε σύγκρουση με τις προστασίες ισότητας που ισχύουν σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία.

Είναι η πρώτη φορά που ένας σκωτσέζικος νόμος μπλοκάρεται επειδή επηρεάζει το δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε την κίνηση “ολομέτωπη επίθεση” στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας και υποσχέθηκε να αντιταχθεί σε αυτήν. Είπε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας θα “υπερασπιστεί” το νομοσχέδιο, προειδοποιώντας ότι αν το βέτο πετύχει θα είναι το “πρώτο από τα πολλά”.

Ο υπουργός Σκωτίας της βρετανικής κυβέρνησης, Άλιστερ Τζακ, ο οποίος θα προβεί την Τρίτη στις νομικές ενέργειες για την επιβεβαίωση του βέτο, δήλωσε ότι “δεν πήρε αυτή την απόφαση ελαφρά τη καρδία”. Σε επιστολή του προς την κ. Στέρτζον ανέφερε ότι οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου θα “συνεργαστούν” με την κυβέρνηση της Σκωτίας, εάν συμφωνηθεί να προωθηθεί τροποποιημένο νομοσχέδιο.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με οργή από την υπουργό Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Σκωτίας Shona Robison, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση να μπλοκαριστεί το νομοσχέδιο “εξωφρενική”. Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή δείχνει την “περιφρόνηση της βρετανικής κυβέρνησης για την αποκέντρωση”, κάνοντας λόγο για μια “μαύρη μέρα για τα δικαιώματα των διεμφυλικών και μια μαύρη μέρα για τη δημοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Η διαμάχη μετατρέπεται σε συνταγματική σύγκρουση

Πρόκειται για μια σημαντική και μοναδική παρέμβαση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχουν αμφισβητήσει με επιτυχία τη νομοθεσία του Holyrood στο παρελθόν με το σκεπτικό ότι οι βουλευτές υπερέβησαν τις εξουσίες τους. Αλλά ποτέ δεν έχουν μπλοκάρει ένα σκωτσέζικο νομοσχέδιο με το σκεπτικό ότι πιστεύουν ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, στην προκειμένη περίπτωση στο νόμο περί ισότητας.

Η απόφαση αυτή μετατρέπει μια διαμάχη σχετικά με τη διαδικασία νομικής αλλαγής του φύλου σε μια σημαντική συνταγματική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν προτείνει ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να τροποποιηθεί, οι υπουργοί της Σκωτίας έχουν καταστήσει σαφές ότι σκοπεύουν να υπερασπιστούν αυτό που έχει εγκρίνει το Holyrood – πράγμα που πιθανώς σημαίνει ότι αυτή η διαμάχη καταλήγει στο δικαστήριο.

Πηγή: BBC