Skip to main content

Ευρωκοινοβούλιο: Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνει το σκάνδαλο διαφθοράς

REUTERS/Yves Herman

Έντονη κριτική ότι οι προτάσεις είναι ανεπαρκείς.

Μετά το αρχικό μούδιασμα από το σκάνδαλο Qatargate, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήγγειλε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να προωθήσουν την διαφάνεια και να αποτρέψουν πρακτικές εξαγοράς από τρίτες χώρες ή λόμπι. Την ίδια ώρα, ωστόσο, δέχεται κριτική ότι οι αρχικές της προτάσεις είναι ανεπαρκείς.

Σε συνέντευξή της στους Financial Times, η Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρει ότι θα ήθελε να προχωρήσει «μέσα σε ένα μήνα» το σχέδιο των 14 σημείων που προτείνει. Ωστόσο- συνεχίζει- θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πρόσθετα μέτρα μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα των βελγικών αρχών που είναι σε εξέλιξη για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει φέρει στη φυλακή την Εύα Καϊλή. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός οργάνου δεοντολογίας σε επίπεδο ΕΕ και μια έρευνα για τη διαφθορά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Μέτσολα υπερασπίστηκε τις αρχικές της προτάσεις μεταρρυθμίσεων, τις οποίες εξέθεσε λεπτομερώς την περασμένη εβδομάδα: «Αυτά είναι μέτρα για την αντιμετώπισή της [της διαφθοράς], όχι για να την εκκαθαρίσουμε για πάντα, γιατί δεν μπορώ ποτέ να προβλέψω ποιο θα είναι το επόμενο [σκάνδαλο]».

Τα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμό της πρόσβασης πρώην ευρωβουλευτών που έγιναν λομπίστες, την υποχρεωτική δημοσίευση των συνεδριάσεων και την απαγόρευση άτυπων ομάδων που προωθούν εξωτερικά συμφέροντα. Επιπλέον, οι καταδικασθέντες νομοθέτες θα εξαιρούνται από τη γενναιόδωρη σύνταξη της ΕΕ μετά από δύο χρόνια, είπε η Μέτσολα, ένα μέτρο που συζήτησε με αρχηγούς πολιτικών ομάδων την Πέμπτη.

Μακροπρόθεσμα εξετάζεται επίσης η σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, που θα επιβάλλει τους κανόνες. Κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει τη νομοθετική εξουσία για να το κάνει, εξηγεί η Μέτσολα. «Αυτό που ισχύει εδώ θα πρέπει να ισχύει και για άλλους θεσμούς. Αυτό είναι σημαντικό για πολλά μέλη», λέει χαρακτηριστικά.

Η Κομισιόν από την πλευρά της έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα «πραγματικά διοργανικό» όργανο δεοντολογίας και θα «κινηθεί γρήγορα» για τη σύστασή του.

Ωστόσο, αρκετοί ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις της Μέτσολα υπολείπονται των όσων ζήτησαν τον Δεκέμβριο. Δεν περιλαμβάνουν για παράδειγμα την απαγόρευση να δέχονται ταξίδια που πληρώνονται από τρίτες χώρες.

Η διαμάχη ξέσπασε σε μια κρίσιμη στιγμή για το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο φέτος αρχίζει να προετοιμάζεται για ευρωπαϊκές εκλογές το 2024, σχολιάζουν οι FT προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς από τη Διεθνή Διαφάνεια, το 53% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα καθοδηγούν την πολιτική και το 28% πιστεύει ότι τα περισσότερα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμπλέκεται σε δραστηριότητες διαφθοράς — το υψηλότερο από όλα τα επαγγέλματα που αναφέρονται στην έρευνα.