Skip to main content

Το Ιράν εκτέλεσε τον Βρετανοϊρανό Αλιρεζά Ακμπαρί

Khabaronline/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS

Συνελήφθη το 2019 και καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου, κατηγορία που αρνήθηκε.

Ο Βρετανοϊρανός Αλιρεζά Ακμπαρί, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο στο Ιράν, εκτελέστηκε, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ακμπαρί, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ιράν που ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο για πάνω από μια δεκαετία, συνελήφθη πριν από περίπου τρία χρόνια, αλλά η οικογένειά του και το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισαν να μην δημοσιοποιήσουν την υπόθεσή του ελπίζοντας ότι θα αποφυλακιζόταν στο πλαίσιο εσωτερικής διαδικασία προσφυγής. Συνελήφθη το 2019 και καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου, κατηγορία που αρνήθηκε.

«Ο Αλιρεζά Ακμπαρί, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της διαφθοράς και εκτεταμένης δράσης κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας μέσω κατασκοπείας για την υπηρεσία πληροφοριών της βρετανικής κυβέρνησης… εκτελέστηκε», μετέδωσε το το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών αρχών Mizan.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε καλέσει το Ιράν να σταματήσει την εκτέλεση και να τον αφήσει ελεύθερο. Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι προειδοποίησε ότι «το Ιράν δεν πρέπει να ακολουθήσει τη βάναυση απειλή του για εκτέλεση». «Πρόκειται για μια πράξη με πολιτικά κίνητρα από ένα βάρβαρο καθεστώς που αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή», έγραψε ο Κλέβερλι στο Twitter.

Στο μεταξύ, το BBC Persian μετέδωσε την Τετάρτη ότι ο Ακμπαρί ομολόγησε εγκλήματα που δεν είχε διαπράξει μετά από βασανιστήρια.

Επίσης, τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ένα βίντεο την Πέμπτη που υποστηρίζουν ότι δείχνει ότι ο Ακμπαρί έπαιξε κάποιο ρόλο στη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση το 2020 έξω από την Τεχεράνη για την οποία οι αρχές κατηγόρησαν τότε το Ισραήλ. Στο βίντεο, ο Ακμπαρί δεν ομολόγησε τη συμμετοχή του στη δολοφονία, αλλά είπε ότι ένας Βρετανός πράκτορας ζήτησε πληροφορίες για τον Φαχριζαντέχ.

Ωστόσο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν συχνά μεταδίδουν υποτιθέμενες ομολογίες υπόπτων σε πολιτικά φορτισμένες υποθέσεις, σημειώνει ο Guardian.