Στην «μαύρη αγορά» έχουν στραφεί πολλοί κάτοικοι της Κίνας, καθώς πλανόδιοι πωλητές ισχυρίζονται ότι πωλούν θεραπείες κατά του κορωνοϊού που ποικίλλουν από παράνομες εισαγωγές γενόσημων προϊόντων της Paxlovid της Pfizer και του molnupiravir της Merck από την Ινδία μέχρι το γνήσιο προϊόν – έως και σχεδόν οκτώ φορές την τιμή της αγοράς.
Η αυξανόμενη απογοήτευση για τις ελλείψεις επιδεινώθηκε από την ανακοίνωση της Κυριακής ότι η κυβέρνηση απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία με την Pfizer για να συμπεριλάβει το Paxlovid στο εθνικό σχέδιο ασφάλισης, με τους αξιωματούχους να λένε ότι η τιμή που ζητήθηκε ήταν πολύ υψηλή. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να σημαίνει ότι μετά τις 31 Μαρτίου, το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο μόνο σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την πλήρη τιμή, με τις τρέχουσες τιμές να φέρονται γύρω στα 1.900 γουάν (280 δολάρια).
Το Paxlovid έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και νοσηλείας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου όταν χρησιμοποιείται σύντομα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το φάρμακο, που χρησιμοποιείται ευρέως στις ανεπτυγμένες χώρες, έγινε το πρώτο από του στόματος χάπι ειδικά για το Covid που εγκρίθηκε στην Κίνα.
Η Κίνα συμφώνησε να καλύψει δύο άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τον κορωνοϊό στις τελευταίες συνομιλίες – το παραδοσιακό κινεζικό φάρμακο Qingfei Paidu και το εγχώριο αντιιικό χάπι Azvudine. Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με το πόσο καλά το Azvudine προστατεύει από τη σοβαρή νόσο.
Η τιμολογιακή παγίδα και οι ελλείψεις, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη έγκριση του χαπιού και μήνες αφότου η Pfizer αξιοποίησε μια εγχώρια φαρμακοβιομηχανία για την τοπική παραγωγή, δείχνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα, καθώς η κυβέρνησή της παλεύει με τη ζήτηση για θεραπείες για τον πληθυσμό της των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων της, αφού έριξε απότομα τους ελέγχους του Covid τον περασμένο μήνα.
Πηγή: CNN