Skip to main content

Καλιφόρνια: Συνεχίζονται οι επικίνδυνες καταιγίδες και τις επόμενες ημέρες

REUTERS/Fred Greaves

Στην πραγματικότητα, τέσσερις ακόμη ατμοσφαιρικοί ποταμοί αναμένεται να χτυπήσουν την Καλιφόρνια τις επόμενες 10 ημέρες.

Οι ιστορικές καταιγίδες που καταστρέφουν μεγάλο μέρος της Καλιφόρνιας έχουν μετατρέψει ολόκληρες γειτονιές σε λίμνες, έχουν οδηγήσει λύματα σε πλημμυρικά ύδατα και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 17 ανθρώπους.

Και υπάρχουν κι άλλα που έρχονται. Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε επιφυλακή για πλημμύρες την Τετάρτη, καθώς ένας ακόμη ατμοσφαιρικός ποταμός φέρνει περισσότερες βροχές στην Καλιφόρνια.

«Η πολιτεία βιώνει ξηρασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τώρα έχουμε καταιγίδα μετά την καταιγίδα», δήλωσε την Τετάρτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Καλιφόρνιας. «Είχαμε έξι καταιγίδες τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τέτοιες καιρικές συνθήκες θα είχαμε σε ένα χρόνο και τις συμπιέσαμε μόλις σε δύο εβδομάδες».

Τα προειδοποιητικά σήματα για πλημμύρες την Τετάρτη αφορούν κυρίως τη Βόρεια και την Κεντρική Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένου του Σακραμέντο, του Βόρειου Κόλπου και του Ρέντινγκ. Αυτό αφήνει μόλις και μετά βίας αρκετό χρόνο στους κατοίκους των πλημμυρόπληκτων γειτονιών να εκτιμήσουν τις καταστροφές πριν από την επόμενη καταιγίδα. «Είναι απλά καφέ νερό παντού. Και είναι απλά ορμητικό – πήγαινε γρήγορα», δήλωσε η κάτοικος του Φέντον Γκρόουβ, Κέιτλιν Κλάνσι.

Η επέλαση των πρόσφατων καταιγίδων προήλθε από μια παρέλαση ατμοσφαιρικών ποταμών – μακριές, στενές περιοχές στην ατμόσφαιρα που μπορούν να μεταφέρουν υγρασία χιλιάδες μίλια μακριά. «Είχαμε πέντε ατμοσφαιρικούς ποταμούς που ήρθαν στην Καλιφόρνια μέσα σε δύο εβδομάδες», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Καλιφόρνια. Στην πραγματικότητα, τέσσερις ακόμη ατμοσφαιρικοί ποταμοί αναμένεται να χτυπήσουν την Καλιφόρνια τις επόμενες 10 ημέρες.

REUTERS/Fred Greaves

Ένα 5χρονο αγοράκι αγνοείται

Τα σωστικά συνεργεία στην κομητεία San Luis Obispo προσπαθούν να βρουν τον 5χρονο Kyle Doan, ο οποίος παρασύρθηκε από ένα φορτηγό κοντά στον ποταμό Salinas το πρωί της Δευτέρας.

Οι προσπάθειες αναζήτησης συνεχίστηκαν την Τρίτη, αφού είχαν ανασταλεί τη Δευτέρα λόγω των καιρικών συνθηκών που ήταν πολύ επικίνδυνες για τους πρώτους ανταποκριτές, δήλωσε το γραφείο του σερίφη της κομητείας San Luis Obispo.

«Οι συνθήκες, ωστόσο, παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες», ανέφερε την Τρίτη το γραφείο του σερίφη. «Η στάθμη του νερού είναι υψηλή και συνεχίζει να κινείται γρήγορα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN