Skip to main content

ΕΕ-ΝΑΤΟ: Δέσμευση για παροχή στρατιωτικών μέσων στην Ουκρανία

REUTERS/Johanna Geron

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ, η Ο. φον ντερ Λάιεν και ο Σ. Μισέλ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δεσμεύτηκαν για την παροχή όλων των στρατιωτικών μέσων που απαιτούνται στην Ουκρανία προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα.

Μάλιστα, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε: «Από την αρχή του πολέμου έχουμε προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένης τεχνολογίας στρατιωτικό εξοπλισμό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις για το τί είδους νέα όπλα μπορούν να παρασχεθούν, στο πλαίσιο της ομάδας Ramstein, υπό την προεδρία των ΗΠΑ. «Σχεδιάζονται συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα με τους Ουκρανούς για να δούμε τι είδους όπλα χρειάζονται και ποιος από τους συμμάχους μπορεί να τα παράσχει», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε: «Η Ουκρανία πρέπει να λάβει όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έδαφός της και αυτό σημαίνει βεβαίως ανεπτυγμένα συστήματα αεράμυνας, αλλά και άλλα είδη σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού».

Οι Ευρωπαίοι ήταν οι πρώτοι που προμήθευσαν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία λίγο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, υπενθύμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της, παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό σε μια χώρα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μέσου για την Ειρήνη (European Peace Facility).

Πηγή: ΑΜΠΕ