Skip to main content

Καλιφόρνια: Περισσότερες καταρρακτώδεις βροχές, ισχυροί άνεμοι και πλημμύρες

REUTERS/Fred Greaves

Η πρόγνωση της Δευτέρας είναι ο τελευταίος γύρος άσχημων καιρικών φαινομένων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους στην Καλιφόρνια.

Δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι της Καλιφόρνιας αντιμετώπισαν τη Δευτέρα άλλη μια καταιγίδα ισχυρών βροχοπτώσεων, ισχυρών ανέμων και πλημμυρών, μετά τον αδυσώπητο καιρό των τελευταίων 10 ημερών, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο 12 ανθρώπων και άφησε πολλές χιλιάδες χωρίς ρεύμα.

Το μεγαλύτερο μέρος των 39 εκατομμυρίων κατοίκων της Καλιφόρνιας θα μπορούσε να περιμένει έντονες βροχοπτώσεις έως και 13 εκατοστά κοντά στην ακτή, περισσότερο από ένα μέτρο χιόνι στα δυτικά και ριπές ανέμου που φτάνουν τα 65 μίλια την ώρα σε ολόκληρη την πολιτεία τις επόμενες ημέρες, ανέφερε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η πρόγνωση της Δευτέρας είναι ο τελευταίος γύρος άσχημων καιρικών φαινομένων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους στην Καλιφόρνια, δήλωσε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Μεταξύ των θυμάτων ήταν ένα νήπιο που σκοτώθηκε από ένα δέντρο ερυθρελάτης που έπεσε και συνέθλιψε ένα κινητό σπίτι στη βόρεια Καλιφόρνια.

Η κακοκαιρία έχει επίσης ανατρέψει δέντρα και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση δεκάδων χιλιάδων Καλιφορνέζων. Από το πρωί της Δευτέρας, περίπου 120.000 σπίτια και επιχειρήσεις ήταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με στοιχεία του Poweroutage.us.

REUTERS/Fred Greaves

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης που εξουσιοδοτεί την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (FEMA) να συντονίσει τις προσπάθειες ανακούφισης από τις καταστροφές και να κινητοποιήσει πόρους έκτακτης ανάγκης στην Καλιφόρνια.

Δύο αλληλοεπικαλυπτόμενα φαινόμενα – ένα τεράστιο αερομεταφερόμενο ρεύμα πυκνής υγρασίας από τον ωκεανό που ονομάζεται ατμοσφαιρικός ποταμός και ένα εκτεταμένο, τυφώνα χαμηλής πίεσης σύστημα, γνωστό ως κυκλώνας-βόμβα – έχουν προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες και χιονοπτώσεις ρεκόρ την τελευταία εβδομάδα.

Η κακοκαιρία προκάλεσε βίαιες ριπές ανέμου που ανέτρεψαν φορτηγά, πλημμύρισαν τους δρόμους μικρών πόλεων κατά μήκος της ακτής της βόρειας Καλιφόρνιας και ανακάτεψαν ένα κύμα καταιγίδας που κατέστρεψε μια προβλήτα στη Σάντα Κρουζ.

Η έντονη βροχή και το χιόνι προκάλεσαν σημαντικές πλημμύρες και κορεσμό του εδάφους, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη καταιγίδα που θα περάσει αυτή την εβδομάδα θα φέρει πρόσθετη απειλή πλημμύρας, δήλωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πηγή: Reuters