Μετά από 14 άκαρπες ψηφοφορίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος του Σώματος, βάζοντας τέλος σε μια διαδικασία που σημαδεύτηκε μέχρι την τελευταία στιγμή από πολύ μεγάλες εντάσεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών.
Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, η ομάδα των «τραμπιστών ανταρτών» βουλευτών που εμπόδιζε την εκλογή του 57χρονου από την Καλιφόρνια υποχώρησε τελικά βάζοντας τέλος σε ένα αδιέξοδο που δεν είχε προηγούμενο τα τελευταία 160 χρόνια και προμηνύει πολύ έντονες αντιπαραθέσεις στο Σώμα τα δύο επόμενα χρόνια.
Η νίκη του Μακάρθι στη 15η ψηφοφορία κατέδειξε και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ως επικεφαλής μιας ισχνής και βαθιά πολωμένης πλειοψηφίας.
Κέρδισε τελικά με ψήφους 216-212. Κατάφερε να εκλεγεί με λιγότερες από τις μισές ψήφους των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων επειδή έξι βουλευτές του ίδιου του κόμματός του δεν ψήφισαν – δεν υποστήριξαν τον Μακάρθι αλλά και δεν ψήφισαν υπέρ ενός άλλου υποψηφίου.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Κέβιν Μακάρθι καλώντας τον να “κυβερνήσει υπεύθυνα και προς το συμφέρον των Αμερικανών”.
“Είμαι έτοιμος να εργαστώ με τους Ρεπουμπλικανούς όταν αυτό είναι δυνατό και οι ψηφοφόροι δήλωσαν ξεκάθαρα πως περιμένουν από τους Ρεπουμπλικανούς να είναι εξίσου έτοιμοι να εργαστούν με μένα”, ανέφερε ο Αμερικανός προέδρος σε μια ανακοίνωση.
“Είμαι χαρούμενος που τελείωσε”, δήλωσε ο ίδιος ο Μακάρθι στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ψηφοφορία.
Ο Μακάρθι συμφώνησε σε μια απαίτηση των σκληροπυρηνικών σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε βουλευτής θα μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή του οποιαδήποτε στιγμή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της εξουσίας του όταν θα προσπαθεί να περάσει έναν νόμο για κρίσιμα θέματα περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης της κυβέρνησης, της αντιμετώπισης του επερχόμενου ορίου χρέους των ΗΠΑ και άλλων κρίσεων που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.
Η ισχνή πλειοψηφία 222-212 που εξασφάλισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου έδωσε μια υπερμεγέθη εξουσία σε σκληροπυρηνικούς που αντιτέθηκαν στην ηγεσία του Μακάρθι.
Οι παραχωρήσεις του, που περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών και άλλες περικοπές, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αναταραχή τους επόμενους μήνες, ιδίως αν το Κογκρέσο χρειαστεί να συγκατατεθεί σε μια περαιτέρω αύξηση της ικανότητας δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών που ανέρχεται τώρα στα 31,4 τρισεκ. δολάρια.