Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν χρησιμοποιήσει στις μεταξύ τους συγκρούσεις όπλα που παρείχαν οι σύμμαχοί τους.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής επέτρεψαν στη Ρωσία να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα σε πόλεις, υποδομές και αμάχους της Ουκρανίας. Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται επίσης να προμηθεύσει όπλα στην Ρωσία.
Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία έχει κάνει αποτελεσματική χρήση των πυραυλικών συστημάτων HIMARS, που έστειλαν οι ΗΠΑ, πλήττοντας ρωσικούς στόχους με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει ανακοινώσει επίσης την αποστολή των Patriot στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεσε τη Γερμανία και τη Γαλλία να προμηθεύσουν με όπλα την Ουκρανία που οι στρατηγοί του υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητα στο πεδίο της μάχης. Ως αποτέλεσμα, η Γαλλία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα προμηθεύσει στην Ουκρανία αρκετές δεκάδες ελαφρά «τανκς μάχης» AMX-10 RC. ΗΠΑ και Γερμανία ακολούθησαν το παράδειγμα των Γάλλων, επιβεβαιώνοντας την Πέμπτη ότι θα στείλουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στην Ουκρανία, Bradley οι ΗΠΑ και Marder η Γερμανία.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ, το Βερολίνο επιθυμεί να παραδώσει στην Ουκρανία περίπου 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού Marder, πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου. Η εκπαίδευση των Ουκρανών στα οχήματα Marder θα γίνει στην Γερμανία και θα έχει διάρκεια περίπου οκτώ εβδομάδων, όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου.
Παράλληλα, θα παραδοθεί στην Ουκρανία και ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot από τα γερμανικά αμυντικά αποθέματα. Η παράδοση του αναφερόμενου συστήματος, θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.
Η νέα υποστήριξη των δυτικών συμμάχων αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή στην στάση τους και ξεκαθαρίζει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι φίλοι της Ουκρανίας παραμένουν αφοσιωμένοι στην άμυνά της και δεν πτοούνται από τις ρωσικές προσπάθειες να αυξήσουν τα διακυβεύματα, σχολιάζει το Gzero Media.
Κανένα από αυτά τα άρματα μάχης δεν είναι το είδος των σύγχρονων τανκς που επιθυμεί η Ουκρανία, όπως το υπερσύγχρονο Leclerc της Γαλλίας, το Leopard της Γερμανίας ή το M1 Abrams του στρατού των ΗΠΑ — τα οποία είναι πιο κινητικά , ακριβή και έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια σε σύγκριση με τα παλιά σοβιετικά τανκς — αλλά οι αποφάσεις σηματοδοτούν ότι οι παραδόσεις αρμάτων μάχης δεν αποτελούν πλέον ταμπού στη Δύση, σχολιάζει από την πλευρά του το Politico εκτιμώντας παράλληλα ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τη Δύση για αποστολή τεθωρακισμένων ίσως είναι μόνο η αρχή.
naftemporiki.gr