Ακόμη ένα παγοδρόμιο ομάδας χόκεϊ επί πάγου στην πόλη Ντρουζκίβκα στην ουκρανική επαρχία Ντονέτσκ, καταστράφηκε χθες από ρωσική πυραυλική επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής ομοσπονδία χόκεϊ επί πάγου.
«Έτσι από την αρχή του πολέμου, οι Ρώσοι κατακτητές έχουν καταστρέψει πέντε παγοδρόμια – γήπεδα πάγου», ανέφερε η ομοσπονδία στο Telegram, λέγοντας ότι αυτά ήταν οι αθλητικές εγκαταστάσεις Ντρούζμπα στο Ντονέτσκ, γήπεδα στη Μαριούπολη και τη Μελιτόπολη, το Παλάτι του Πάγου στο Σεβεροντονέτσκ και τώρα η αρένα Altair στην Ντρουζκίβκα. Ωστόσο, το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα αντέδρασε στη χθεσινή επίθεση με μια καυστική ανάρτηση στο Twitter, με την οποία κατακεραύνωσε την αντίσταση στις εκκλήσεις της Ουκρανίας να αποκλειστούν Ρώσοι αθλητές από διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
«Καλώ όλους τους αθλητικούς αξιωματούχους που θέλουν να επιτρέψουν σε Ρώσους αθλητές να αγωνίζονται σε διεθνείς διοργανώσεις επειδή, όπως λένε, «η πολιτική πρέπει να μείνει εκτός αθλητισμού», να επισκεφθούν την αρένα Altair στη Ντρουζκίβκα που καταστράφηκε από τους «πολιτικά ουδέτερους» βομβαρδισμούς της Ρωσίας», έγραψε ο Κουλέμπα.
Μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Facebook από το υπουργείο Εξωτερικών του Κιέβου ανέφερε ότι ο Κουλέμπα ξεχώρισε τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ ως έναν από τους αξιωματούχους που προσκλήθηκαν να επισκεφθούν την κατεστραμμένη εγκατάσταση.
Ο σύλλογος χόκεϊ επί πάγου του Ντονμπάς, που άρχισε να χρησιμοποιεί το Altair το 2014, τη χρονιά που φιλορώσοι αυτονομιστές ανακήρυξαν τη δημιουργία της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» στην περιοχή, είπε ότι το γήπεδο καταστράφηκε «ως αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης».
Ο Φέντρορ Ιλιένκο, γενικός διευθυντής του συλλόγου, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο Facebook ότι η αθλητική εγκατάσταση φιλοξενούσε επίσης τη μεγαλύτερη σχολή χόκεϊ και καλλιτεχνικού πατινάζ της Ουκρανίας. Ήταν «περισσότερο από ένα απλό κτίριο», είπε.
«Είναι εκατοντάδες παιδικοί αγώνες, δεκάδες διεθνή τουρνουά, παιδικά χαμόγελα…», έγραψε. «Είναι άνθρωποι που γέννησαν χαρά και τα οκτώ χρόνια από την έναρξη του πολέμου».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters