Skip to main content

Ιράν: Απειλές σε σκακίστρια που διαγωνίστηκε χωρίς το χιτζάμπ της

REUTERS/Pavel Mikheyev

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει την υπόθεση.

Στην Ισπανία έφτασε μια Ιρανή σκακίστρια, η οποία αποκάλυψε ότι έχει δεχτεί απειλές να μην επιστρέψει στη χώρα της, επειδή συμμετείχε σε τουρνουά σκακιού στο Καζακστάν χωρίς το χιτζάμπ της.

Η Σάρα Χαντέμ, πήρε μέρος την προηγούμενη εβδομάδα στο τουρνουά της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας(FIDE) World Rapid και Blitz Chess στο Αλμάτι χωρίς την ισλαμική μαντίλα που είναι υποχρεωτική με βάση τους αυστηρούς κανονισμούς της χώρας.

Σημειώνεται ότι απειλές δέχτηκαν και οι συγγενείς της Χαντέμ που ζουν στο Ιράν. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει την υπόθεση.

Εφημερίδες, ανάμεσά τους οι Figaro και η El Pais, έγραψαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Χαντέμ δεν θα επιστρέψει στο Ιράν και θα εγκατασταθεί στην Ισπανία.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις οδήγησαν τους διοργανωτές στην απόφαση να της παράσχουν ασφάλεια με τη συνεργασία της αστυνομίας του Καζακστάν, με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν τέσσερις σωματοφύλακες έξω από το δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διαμένει η Χαντέμ. Η Χαντέμ βρίσκεται στην 804η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της FIDE.

με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters