Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν την Ουκρανία παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 45 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπουShahed 32 «Όλα τα drones καμικάζι των εισβολέων καταστράφηκαν από την ουκρανική αεράμυνα», ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις στο Κίεβο.
Οι Ρώσοι επιβεβαίωσαν ότι εξαπέλυσαν «επίθεση ακριβείας» σε ουκρανική εγκατάσταση παραγωγής drones.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγο Ιγκόρ Κονασένκοφ, η επίθεση αυτή σημαίνει ότι τα σχέδια του Κιέβου «να εξαπολύσει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον, έχουν ματαιωθεί». Η Ουκρανή δημοσιογράφος Μυροσλάβα Πέτσα δημοσίευσε πάντως στο Twitter μια φωτογραφία από συντρίμμια drone που λέγεται ότι βρέθηκε στο Κίεβο.
Οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν γράψει «Καλή χρονιά, Μπουμ» στο ουραίο τμήμα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
The Russians who sent this drone over to Kyiv to bomb a stadium on New Year Eve wrote ‘Happy New Year, boom’ on it. A sign of deep brotherly love, just like Nobel peace prize committee sees the two nations? pic.twitter.com/JCrd91mzGj
— Myroslava Petsa (@myroslavapetsa) January 1, 2023
Πρωτοχρονιά με φως
Παρά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις, οι Ουκρανοί υποδέχτηκαν σε μεγάλο βαθμό το νέο έτος με …φως. Οι προμηθευτές ενέργειας είχαν λάβει εντολή να δώσουν προτεραιότητα στην ηλεκτροδότηση των ιδιωτικών νοικοκυριών για τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.
Παρά τον συναγερμό για τις αεροπορικές επιδρομές που κράτησε τρεις ώρες, οι κάτοικοι της Ουκρανικής πρωτεύουσας κατέκλυσαν την παραμονή τα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα τρόφιμα και ποτά για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Παρά την αργία, η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 23:00 τοπική ώρα που ισχύει στο Κίεβο και στις περισσότερες περιοχές, δεν έχει αρθεί. Σε πιο δυτικές περιοχές όπως το Λβιβ και το Τσέρνοβτσι, η απαγόρευση κυκλοφορίας ίσχυε μόνο από τα μεσάνυχτα.
Μόνο στη δυτικότερη περιοχή της Ζακαρπάτια που συνορεύει με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, δεν υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ο Κλίτσκο θέλει άρματα μάχης Leopard 2
Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε από τη Γερμανία να παραδώσει στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard 2. « Η έκβαση του πολέμου θα εξαρτηθεί καθοριστικά από τη Γερμανία και αν τελικά θα παραδοθούν τα άρματα μάχης “Leopard 2”. Χωρίς αυτόν τον τύπο τανκς θα είναι δύσκολο να ανακαταλάβουμε περισσότερες περιοχές στην Ουκρανία» έγραψε ο Κλίτσκο σε άρθρο του στην “Bild am Sonntag”.
«Το Κίεβο ήταν στόχος και το Κίεβο παραμένει στόχος», έγραψε ο Κλίτσκο. Ο στόχος του ρωσικού στρατού είναι να φέρει στην Ουκρανία «σκοτεινά Χριστούγεννα, μια σκοτεινή Πρωτοχρονιά, ένα σκοτεινό μέλλον», τόνισε ο δήμαρχος του Κιέβου. «Όμως, όπως πάντα σε αυτόν τον πόλεμο, δεν υπολόγισαν σωστά! Είμαστε πιο δυνατοί, χάρη και στη Γερμανία», πρόσθεσε . Το γερμανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iris-T βοηθά να διασφαλίσει ότι η μη στρατιωτική υποδομή δεν θα καταστραφεί πλήρως.
Παρά τα αιτήματα του Κιέβου , η γερμανική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παραδώσει τα σύγχρονα άρματα μάχης Leopard και Marder στην Ουκρανία. Το Βερολίνο βασίζεται σε έμμεσες παραδόσεις τανκς μέσω εταίρων του ΝΑΤΟ.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε πάντως ανοιχτός σε περαιτέρω υποστήριξη για την Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στην «Bild am Sonntag» ο Λίντνερ τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η ισχύς της Ουκρανίας θα παραμείνει μεγαλύτερη από το κακό που πηγάζει από τον Πούτιν».
Επιπλέον 137.000 Ρώσοι στρατιώτες
Με την έναρξη του νέου έτους, η δύναμη του ρωσικού στρατού αυξάνεται κατά 137.000 στρατιώτες, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Αύγουστο και τέθηκε από σήμερα επίσημα σε ισχύ.
Το διάταγμα προβλέπει ότι η δύναμη του ρωσικού στρατού θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 1,15 εκατομμύρια θα είναι μάχιμοι και το υπόλοιπο θα είναι πολιτικό προσωπικό. Από την αρχή του πολέμου κατά της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός χρειάστηκε επανειλημμένα να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα έλλειψης στρατιωτικού προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πούτιν κάλεσε περίπου 300.000 άτομα σε μερική επιστράτευση.