Η Ουκρανία έγινε αιχμάλωτη του Βίκτορ Όρμπαν και ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός αγωνίζεται να ξεπαγώσουν τα κονδύλια της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.
Στις 12 Δεκεμβρίου, το μπλοκ έκλεισε μια συμφωνία με την Ουγγαρία για να άρει το βέτο της Βουδαπέστης για ένα πακέτο βοήθειας 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.
Σε αντάλλαγμα για την άρση του βέτο, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να μειώσουν το ποσό των κονδυλίων της ΕΕ προς την Ουγγαρία που είχαν παγώσει λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου, από 7,5 σε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Η Ουγγαρία παίζει το δικό της παιχνίδι», είπε ο Κούλεμπα σε συνέντευξή του στο Playbook του POLITICO. «Πήρε την Ουκρανία ως όμηρο για τον αγώνα της για χρήματα που πιστεύει ότι τους οφείλει η Επιτροπή».
Αλλά υπάρχουν και καλά νέα σε αυτό που θεωρήθηκε ως νίκη του Όρμπαν έναντι της υπόλοιπης ΕΕ, είπε ο Κούλεμπα. «Τα καλά νέα είναι ότι η Επιτροπή βρήκε τον τρόπο να κάνει δυνατή αυτή την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία χωρίς να εξασφαλίσει ψήφο από την Ουγγαρία, οπότε τώρα γνωρίζουμε για κρίσιμες περιπτώσεις υπάρχει λύση».
Η Ουκρανία αναμένει να δει την πρώτη δόση του πακέτου βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων τον επόμενο μήνα, πρόσθεσε — αλλά όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.
«Εκτιμούμε όλη τη βοήθεια που λαμβάνουμε, αλλά ο χρόνος είναι πάντα το θέμα. Όταν κάνεις έναν πόλεμο, όλα χρειάζονται… χθες», είπε ο υπουργός.
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον 11ο μήνα του, ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών εξέτασε τα διπλωματικά επιτεύγματα του Κιέβου του περασμένου έτους και έθεσε στόχους για το 2023.
Αν και οι Ουκρανοί «καλωσορίζουν» το ένατο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, που συμφωνήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, αυτό δεν είναι αρκετό, είπε.
Η ώθηση για ένα δέκατο πακέτο με στόχο την παρεμπόδιση της αλυσίδας εφοδιασμού όπλων της Μόσχας θα είναι μία από τις βασικές διπλωματικές προτεραιότητες του Κιέβου το 2023, σύμφωνα με τον Κούλεμπα.
Νέα μέτρα «πρέπει να πλήξουν τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία», εξήγησε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Ρωσία «παράγει περισσότερους πυραύλους» παρά τις δυτικές κυρώσεις.
«Αναμένουμε ότι το επόμενο πακέτο κυρώσεων θα πλήξει τις εταιρείες που ασχολούνται με την προμήθεια ανταλλακτικών που είναι απαραίτητα για την παραγωγή πυραύλων και θα κλείσει τα κενά στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού».
Πηγή: Politico
Διαβάστε ακόμη: Οργισμένη αντίδραση Κιέβου στα σχόλια Όρμπαν για τον πόλεμο