Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας πραγματοποίησαν την πρώτη υψηλόβαθμη συνάντηση στη Μόσχα μαζί με αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
«Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Αλί Μαχμούντ Αμπάς, μαζί με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας και της Συρίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται ότι «στη συνάντηση συζητήθηκαν η συριακή κρίση, το προσφυγικό πρόβλημα και οι κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων στο συριακό έδαφος…Μετά από μια εποικοδομητική συνάντηση, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι τριμερείς συναντήσεις για τη διασφάλιση και τη διατήρηση της σταθερότητας στη Συρία και στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση.
Η συνάντηση της Μόσχας είναι στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ Συρίας και Τουρκίας από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα το 2011.
Ο Ερντογάν άφησε πρόσφατα να εννοηθεί μάλιστα ότι μπορεί να συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, προκαλώντας συζήτηση για πιθανή συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επιστροφή του από το Τουρκμενιστάν πριν 15 ημέρες, τόνισε: «Θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα στις σχέσεις Συρίας-Τουρκίας -Ρωσίας. Για αυτό, οι οργανώσεις πληροφοριών μας θα πρέπει να συγκεντρωθούν πρώτα και μετά οι υπουργοί εξωτερικών μας. Θα συναντηθούμε ως ηγέτες μετά τις συνομιλίες τους. Το πρότεινα και στον κ. Πούτιν. Το αντιμετώπισε θετικά».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε επίσης στις 24 Δεκεμβρίου ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από τη βόρεια Συρία για διασυνοριακές επιχειρήσεις κατά του PKK και των υπόλοιπων Κουρδικών οργανώσεων στη χώρα. «Είμαστε σε συνομιλίες και συζητάμε με τη Ρωσία για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του εναέριου χώρου», είπε ο Ακάρ.
Η προσπάθεια της Μόσχας
Η Μόσχα πιέζει εδώ και λίγο καιρό για την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας-Δαμασκού. Το σκεπτικό της Ρωσίας είναι σαφές: Θέλει να αμβλύνει το συριακό πρόβλημα λόγω της σοβαρότητας της κρίσης στην Ουκρανία.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Δαμασκός διαμορφώνει τις συνθήκες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Άγκυρα. Ο σημαντικότερος όρος της κυβέρνησης Άσαντ είναι η απόσυρση των Τούρκων στρατιωτών από το συριακό έδαφος, αλλά φαίνεται ότι η Δαμασκός αποδέχθηκε να παραταθεί η διαδικασία μέχρι τη δημιουργία ενός προγράμματος σταδιακής αποχώρησης.
Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει την ειρήνη μεταξύ Τουρκίας-Συρίας για να κερδίσει ο Ερντογάν στις εκλογές.Η Μόσχα προσπαθεί από την πλευρά της βέβαια να εκμεταλλευτεί την αμφιλεγόμενη πολιτική Ερντογάν στο Δυτικό στρατόπεδο. Αναμφίβολα βλέπει επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα διστάσει να συμμαχήσει με τον διάβολο για να επιβιώσει πολιτικά. Και προφανώς τον αξιοποιεί για τα δικά της συμφέροντα. Πολλοί αναλυτές λένε ότι ήδη η Μόσχα στηρίζει οικονομικά την Τουρκία για να μπορέσει ο Ερντογάν να αντιμετωπίσει τη ζοφερή κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές του παροχές. Οπως και την χθεσινή απόφαση για πρόωρη συνταξιοδότηση 2,5 εκατομμυρίων εργαζομένων, μειώνοντας το ηλικιακό όριο.Αλλά και να διαθέσει 60 δισεκατομμύρια λίρες σε Τούρκους επιχειρηματίες ως κίνητρο για επενδύσεις αλλά και να τον στηρίξουν προεκλογικά.
Συμμαχία με τους τζιχαντιστές
Το ερώτημα που τίθεται βέβαια (και προς τη Μόσχα), είναι ότι η Τουρκία το μόνο που κάνει είναι να συμβάλλει σημαντικά στην αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής. Για χρόνια, η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον λεγόμενο «Συριακό Εθνικό Στρατό» (SNA), μια δεξαμενή πρώην μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και ισλαμιστών πολιτοφυλακών από την Αλ Κάιντα και τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (FSA), για παράδειγμα. Ο SNA τρομοκρατεί τον πληθυσμό στις Τουρκοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας. Επιτίθεται συνεχώς στις Κουρδικές περιοχές και με τη βοήθεια της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, πραγματοποιεί στοχευμένες επιθέσεις σε Κουρδικούς στόχους. Οι σχέσεις της Αγκυρας με τους τζιχαντιστές εντάσσονται άλλωστε στο σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προωθήσει τη μετατροπή του τουρκικού κράτους σε ισλαμιστικό, αυταρχικό καθεστώς. Ο Ερντογάν, υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ακολουθεί αυτή την πορεία πιο δυναμικά από ποτέ. Ο χαιρετισμός της Rabia (τέσσερα σηκωμένα δάχτυλα με λυγισμένους αντίχειρες) δεν λείπει από καμία παράστασή του. Η εξάρθρωση των υπολειμμάτων του κράτους δικαίου και η υποδαύλιση του εθνικισμού είναι η μόνη επιλογή του Ερντογάν για να κερδίσει τις εκλογές το 2023.