Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Κόσοβο, με τη Γερμανία να καλεί την Τετάρτη τους Σέρβους να διαλύσουν τα «παράνομα» οδοφράγματα στα σύνορα της χώρας τα οποία επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κεντρική οδική αρτηρία στη σερβική πλευρά των διοικητικών συνόρων.
Σημάδια υποχώρησης από την Πρίστινα
Τα οδοφράγματα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο παραμένουν για 19η ημέρα, εμφανίζονται ωστόσο σημάδια υποχώρησης από την πλευρά της Πρίστινας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ειδικότερα, οι δικαστικές αρχές του Κοσόβου αποφάσισαν σήμερα να μετατρέψουν την προφυλάκιση του πρώην αστυνομικού Ντέγιαν Πάντιτς σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Ο Ντέγιαν Πάντιτς συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου ως ύποπτος για τρομοκρατική δράση και κρίθηκε προφυλακιστέος. Η προσωρινή αποφυλάκισή του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αποτελούσε ένα από τα αιτήματα των Σέρβων για να αποσύρουν τα οδοφράγματα.
Τα άλλα αιτήματα αφορούν την αποφυλάκιση και άλλων δύο Σέρβων που συνελήφθησαν και την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου από τον βορρά, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Υπενθυμίζεται ότι η αναταραχή προκλήθηκε από τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού που θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε πρόσφατες επιθέσεις κατά της αστυνομίας του Κοσόβου.
Το βασικό σημείο έντασης παραμένει ωστόσο η άρνηση του Βελιγραδίου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Μετά τις εντάσεις, ο σερβικός στρατός ετέθη σε κατάσταση συναγερμού το βράδυ της Δευτέρας. «Ο πρόεδρος της Σερβίας διέταξε το σερβικό στρατό να βρίσκεται στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας για μάχη, δηλαδή στο επίπεδο της χρήσης ένοπλης ισχύος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς.
Ο Βούτσιτς κατηγορεί την κυβέρνηση του Κοσόβου ότι προσπαθεί να διώξει τους εναπομείναντες Σέρβους στην περιοχή. Η Πρίστινα, από την άλλη, κατηγορεί τη Σερβία ότι κατηύθυνε τις διαδηλώσεις.
Κλειστή η συνοριακή διάβαση «Μέρνταρε»
Η ένταση συνέχισε να αυξάνεται την Τρίτη αφού διαδηλωτές απέκλεισαν από τη σερβική πλευρά τη συνοριακή διάβαση «Μέρνταρε», σε συμπαράσταση με τη σέρβικη εθνοτική ομάδα στο Κόσοβο. Ως αποτέλεσμα το Κόσοβο έκλεισε την Τετάρτη τη διάβαση, που είναι η μεγαλύτερα στα σύνορα με τη Σερβία.
Η διάβαση αυτή αποτελεί το βασικό σημείο διέλευσης των εμπορευμάτων προς το Κόσοβο, ενώ τις ημέρες των εορτών χρησιμοποιείται από Κοσοβάρους που εργάζονται στο εξωτερικό και επιστρέφουν για διακοπές στην πατρίδα τους.
Με δύο μικρότερα περάσματα στα σερβικά σύνορα στα βόρεια κλειστά από τις 10 Δεκεμβρίου, μόνο τρία σημεία εισόδου μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ανοιχτά.
Η κυβέρνηση στην Πρίστινα ζήτησε από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ για τη χώρα, την KFOR, να απομακρύνει τα οδοφράγματα. Όμως η KFOR δεν έχει αρμοδιότητα να ενεργεί σε σερβικό έδαφος.
Η αστυνομία του Κοσόβου συνέστησε στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν άλλες μικρότερες συνοριακές διαβάσεις στη νότια Σερβία ή να ταξιδεύουν μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου συνέστησε επίσης στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν την συγκεκριμένη αρτηρία και έκανε λόγο για «σερβικές εγκληματικές ομάδες». «Οι θεσμοί του Κοσόβου δεν θα μιλήσουν και θα συνεργαστούν με εγκληματίες, αλλά θα τους συλλάβουν», ανέφερε η κυβέρνηση του της χώρας σε την Τετάρτη. «Η τοποθέτηση οδοφραγμάτων στο δρόμο είναι παράνομη, απαράδεκτη πράξη και δεν θα γίνει ανεκτή».
Ανησυχία στο Βερολίνο
Στο μεταξύ σχολιάζοντας την κατάσταση εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση στο Βερολίνο «ανησυχεί πολύ» για τις εντάσεις και κάλεσε τους Σέρβους να διαλύσουν «τα παράνομα οδοφράγματα». «Ο χθεσινός αποκλεισμός της συνοριακής διέλευσης Μέρνταρε από τη σερβική πλευρά επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστοφερ Μπέρτζερ σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Οι Σέρβοι του Κοσόβου θα πρέπει να καθαρίσουν αμέσως αυτά τα οδοφράγματα στο Κόσοβο. Οι Σέρβοι έχουν ιδιαίτερη ευθύνη εδώ».
Η Γερμανία προέτρεψε επίσης το Κόσοβο να επαναφέρει στην ατζέντα των συνομιλιών υπό την ηγεσία της ΕΕ την εφαρμογή προηγούμενης συμφωνίας με τη Σερβία που θα δώσει περισσότερη αυτονομία στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο.
naftemporiki.gr