Το 2022 διαδέχθηκε τα χρόνια της πανδημίας αλλά έμελλε να στιγματιστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την επώδυνη χρονιά που μας αφήνει επέστρεψαν οι συγκρούσεις στην Ευρώπη, κηρύχθηκαν «παράλληλοι πόλεμοι» και «πόλεμοι δια αντιπροσώπου», σείστηκαν τα θεμέλια της παγκόσμιας τάξης και μάθαμε- ή καλύτερα ακόμα μαθαίνουμε- να ζούμε με την αβεβαιότητα.
«Ήταν μια χρονιά που δοκίμασε τον κόσμο», όπως παρατηρεί ο Economist. Από την εισβολή στην Ουκρανία έως τον Covid-19 στην Κίνα, από τον πληθωρισμό μέχρι την κλιματική αλλαγή, και από τις σινοαμερικανικές εντάσεις έως τις σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις, το 2022 έθεσε δύσκολα ερωτήματα αλλάζοντας την τροχιά του κόσμου.
Προς ποια κατεύθυνση όμως; Όταν τσακώνονται οι ελέφαντες, το γρασίδι είναι που υποφέρει, λέει μια παροιμία. Τι γίνεται όμως όταν μια μεγάλη αρκούδα επιτίθεται σε ένα μικρότερο πλάσμα και βγαίνει αποδυναμωμένη; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα για τις μεσαίες δυνάμεις το 2023, σύμφωνα με τους Financial Times και τον Economist. «Η ματωμένη μύτη του Βλαντίμιρ Πούτιν από την Ουκρανία αλλάζει πολλούς γεωπολιτικούς υπολογισμούς».
Κοιτώντας πίσω τη χρονιά που μας αφήνει, δίνεται η αίσθηση ενός κόσμου που μεταβάλλεται. Όχι απαραίτητα προς το χειρότερο, όπως δείχνει η εξέγερση των γυναικών στο Ιράν που διεκδικούν το αυτονόητο, την ελευθερία τους, ούτε απαραίτητα προς τα εμπρός, όπως δείχνει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών που κατήργησε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Σίγουρα πάντως είχε ενδιαφέρον, με τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ να εξαγοράζει το Twitter, την Βρετανία να αλλάζει τρεις πρωθυπουργούς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τον Λιονέλ Μέσι να παίρνει στο Μουντιάλ του Κατάρ ό,τι του χρωστούσε η Ιστορία και το τηλεσκόπιο James Webb να ανοίγει το πανίσχυρο μάτι του ανθρώπου στο Σύμπαν.