Μισή μόνο ώρα μετά την ανακοίνωση από την Κινεζική κυβέρνηση, για το άνοιγμα των συνόρων στις 8 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο τους τέλους των μέτρων κατά του covid, στους ιστότοπους αναζήτησης δημοφιλών προορισμών παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ταξιδιωτικής πλατφόρμας Ctrip, μέσα σε αυτά τα 30 λεπτά, οι αναζητήσεις για δημοφιλείς διασυνοριακούς δεκαπλασιάστηκαν, μετο Μακάο, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και την Νότια Κορέα να ανεβαίνουν ψηλά στις προτιμήσεις.
Η πλατφόρμα Qunar ανέφερε επίσης επταπλάσια αύξηση στις διεθνείς αναζητήσεις πτήσεων μέσα σε 15 λεπτά.
Τα στοιχεία της Trip.com έδειξαν ότι οι κρατήσεις για εξερχόμενες πτήσεις αυξήθηκαν κατά 254% νωρίς την Τρίτη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
«Όλοι» τους περιμένουν
Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των παγκόσμιων ομίλων ειδών πολυτελείας, οι οποίοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους Κινέζους αγοραστές παρουσίασαν άνοδο, καθώς Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 21% της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας αξίας 350 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο πριν ο COVID κλείσει τα παγκόσμια ταξίδια, με τους ξένους επισκέπτες της να ξοδεύουν 127,5 δισεκατομμύρια δολάρια για ταξίδια το 2019.
Οι αεροπορικές εταιρείες, παράλληλα, σχεδιάζουν αυξήσεις πτήσεων.
Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines ) δήλωσε ότι αξιολογεί τη ζήτηση της αγοράς και το λειτουργικό περιβάλλον για να καθορίσει πότε θα ξαναρχίσουν οι πρόσθετες πτήσεις προς την ηπειρωτική Κίνα. Η εταιρεία σήμερα λειτουργεί τέσσερις φορές την εβδομάδα μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Σαγκάη.
Η γερμανική Lufthansa εξέταζε εάν θα αλλάξει το πρόγραμμα πτήσεων της προς την Κίνα μετά τις αλλαγές. «Αυτό θα συμβάλει στην ανάκαμψη της διεθνούς εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ευρώπης», δήλωσε ένας εκπρόσωπός της
Η TUI αναμένει θετικό αντίκτυπο στις περιορισμένες επί του παρόντος πτήσεις της προς την Κίνα.
Ένα εκατομμύριο θάνατοι
Ολα αυτά βέβαια, την ώρα που γίνεται όλο και περισσότερο λόγος για ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιου σε ολόκληρη τη χώρα. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ωστόσο, έδειξαν μόνο έναν θάνατο από τον ιό COVID τις επτά ημέρες μέχρι τη Δευτέρα, τροφοδοτώντας έντονες αμφιβολίες μεταξύ των εμπειρογνωμόνων υγείας και των κατοίκων σχετικά με τα στοιχεία της κυβέρνησης καθώς οι αριθμοί δεν συνάδουν με την πραγματικότητα.
Οι γιατροί λένε ότι τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα με πέντε έως έξι φορές περισσότερους ασθενείς από ό,τι συνήθως, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι. Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας υπολογίζουν εκατομμύρια μολύνσεις καθημερινά και προβλέπουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο θανάτους από COVID στην Κίνα το επόμενο έτος.
Παρ’ όλα αυτά, οι κινεζικές αρχές είναι αποφασισμένες να διαλύσουν και τα τελευταία απομεινάρια της πολιτικής τους για μηδενικό COVID.
Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η χώρα του θα απαιτήσει αρνητικό τεστ COVID για ταξιδιώτες από την ηπειρωτική Κίνα, ενώ τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσει και η Ινδία.
naftemporiki.gr